Plante de leac ale lunii Iulie

Plante de leac ale lunii Iulie

Plante de leac ale lunii Iulie

În luna Iulie, numită popular Cuptor, ca pe durata întregii veri, este perioada în care câmpurile şi dealurile abundă în binecuvântările dăruite nouă de către natură. Vara este vremea fructelor si a legumelor, dar și momentul pentru recoltarea anumitor plante tămăduitoare. Locul remediilor fitoterapeutice a fost luat de medicamentele chimice, datorită comodității.

Natura este perfectă, este uimitoare! Cineva acolo sus a creat-o perfectă pentru completarea și ajutorarea omului. Dumnezeu a făcut-o înainte de a face ființa umană și a pus în ea tot necesarul și beneficul ființei umane. Pierduți printre atâtea alimente artificiale, procesate și moderne, noi, oamenii am uitat de minunata Lui creație, Natura! Pentru a ne putea întoarce la obiceiurile străbunilor noștri de a iubi și aprecia natura putem face pași mici înspre ea.

Plante de leac ale lunii Iulie, ca pe întreaga durată a sezonului cald, câmpurile și pajiștile înverzite sunt adevărate farmacii în aer liber. Locurile care au beneficiat până acum de suficientă lumină, căldură și apă, vă pot dezvălui o mulțime de plante de leac ale lunii Iulie bla o privire mai atentă. Multe dintre acestea au fost cunoscute din antichitate pentru proprietățile lor, folosite de vraci, dar și de către străbunii noștri. În zillele noastre, o mulțime de cercetări științifice relevă și demostrează numeroasele beneficii ale acestor plante de leac, pe care le putem culege chiar noi din minunata farmacie a lui Dumnezeu.

Muşeţelul, mare ajutor în cazul eczemelor

Mușețelul înflorește în lunile iunie și iulie şi este de ajutor în vindecarea a nenumărate afecţiuni. Îl poţi folosi ca infuzie (ceai) sau tinctură. Pentru a obține infuzia,puneți o lingură de flori la 250 ml de apă. Se bea de trei ori pe zi,în caz de colici,gastrită,dureri menstruale sau ulcer.

Tinctura se obţine din 30 de grame de flori pisate,din 20-30 ml de alcool de 70% şi 200 ml de ulei. Ajută la vindecarea rănilor,eczemelor şi a varicelei.

Pelinul tratează durerile de cap

Durerile de cap și constipaţia se ameliorează cu ajutorul ceaiului de pelin. Totodată,creşte pofta de mâncare. Infuzia se prepară dintr-o lingură de frunze măcinate,peste care se toarnă o cană cu apă clocotită.Se recomandă infuzia de pelin pentru tratarea afecţiunilor ficatului,ale bilei și afecţiunilor renale. Pui o linguriţă de flori într-o cană cu apă fiartă şi bei de două ori pe zi. Nici un tratament cu pelin nu este recomandat femeilor însărcinate , deoarece stimulează contracţiile uterine.

Sunătoarea,împotriva arsurilor solare

Sunătoarea este un remediu foarte eficient împotriva arsurilor solare și afecțiunilor pielii. Se prepară un ulei din această plantă,cu un pumn de flori într-un vas cu ulei de gătit,lăsate la soare,timp de o săptămână.

Tinctura se prepară din 2 linguri de flori de sunătoare la care se adaugă jumătate de ml de alcool de 60% şi se bea de 3-4 ori pe zi. Consumul tincturii se recomandă în stările de nervozitate, insomnii şi depresie. Infuzia (ceaiul) de sunătoare este de recomandată în cazul bolnavilor de hepatită cronică şi în gastrită.

Gălbenelele pot să combată anemia

Ceaiul de gălbenele se obține din două linguriţe de flori,la o cană cu apă și se consumă neîndulcit. Gălbenelele sunt un ajutor de nădejde pentru ameliorarea anemiei, a osteoporozei şi a bolilor de ficat. Infuzia de gălbenele este de ajutor dacă te afli la cură de slăbire, fiindcă o cană de infuzie,băută înainte de masă,accelerează arderile.

Coada-şoricelului,de ajutor pentru bolnavii de astm

Coada-şoricelului este unul dintre cele mai eficiente remedii naturale. Ceaiul se obține dintr-o lingură de flori,la o cană cu apă fiartă. Se beau trei căni pe zi,în caz de hepatită,gastrită şi de astm. Infuzia este bună în anorexie,cistită,enterocolite,iar extern pentru eczeme,plăgi şi arsuri.

Tintaura

În zonele noastre de deal și de munte putem culege tintaura. Aceasta este o plantă medicinală de culoare albastră sau roșie, perenă, cu flori ca niște steluțe cu cinci colțuri. Ceaiul se obține din părtile aeriene înflorite, uscate, din o linguriță de flori la o cană cu apă fiartă. Tintaura tratează afecțiuni precum: febră, lipsa poftei de mâncare, tulburările stomacale, bolile de piele și diabetul.

Sânzienele albe

Cunoscute și sub denumirea de drăgaică, Sânzienele sunt plante a căror recoltare se face din 24 iunie, când se sărbătorește Nașterea Sfantului Ioan Botezătorul. Florile se culeg până în septembrie, se usucă treptat la loc uscat la umbră,în straturi subțiri. Studiile au dovedit că Sânzienele au următoarele proprietăți: diuretice, antiseptice, antireumatice și afrodisiace. De aceea, sunt foarte eficiente în afecțiuni cum ar fi: tulburări circulatorii, icter, poliartroze, gută și reumatism cronic.

Pentru mai multe informații despre fitoterapie, vă invităm să urmăriți Prima Materia  sau să vizitați aceasta categorie.