Ritualurile antice și vindecătoare ale băilor

Ritualurile antice și vindecătoare ale băilor

Ritualurile antice și vindecătoare ale băilor

   Apa caldă, uleiurile esențiale, lumânările, sărurile de baie și o coloană sonoră relaxantă fac rețeta perfectă pentru baia modernă, care oferă ameliorarea imediată a stresului pentru mulți oameni. Scăldatului nu i s-a acordat întotdeauna atâta atenție. Nici nu s-a făcut întotdeauna în privat. De fapt, până la mijlocul secolului al XIX-lea, cele mai multe scăldări erau publice, rezervate liderilor religioși, liderilor politici sau celor foarte bogați. În cele din urmă, scăldatul a evoluat într-un ritual privat, personal, care poate avea o mare varietate de beneficii psihologice și fizice. 

O scurtă istorie a scăldatului

   Cea mai veche baie cunoscută a fost descoperită la începutul anilor 1900 în Valea Indusului din Pakistan și datează din anul 2500 î.Hr. Potrivit National Geographic, stătea pe o movilă mare și era un loc sacru și cel mai apropiat lucru pe care l-a avut Mohenjo Daro de un templu. Marea Baie, așa cum este cunoscută, ocupa cea mai înaltă movilă din orașul de 250 de acri. Arheologii cred că îmbăierea și curățenia erau asociate cu evlavia în civilizația antică.

   În același timp, scăldatul și curățarea erau un ritual religios în Asia și India, unde tradiția era legată de apele vindecătoare ale râurilor. Deși scăldatul era o tradiție în Asia și Orientul Mijlociu, grecii și romanii au fost cu adevărat factorii cheie din spatele popularității îmbăierii ca recreere. Băile au devenit o experiență deschisă tuturor. Bogații și săracii deopotrivă se scufundau în marile băi romane pentru a se curăța și a se relaxa. Soldații greci făceau băi de aburi pentru a ușura durerile musculare după luptă.

   Îmbăierea în anul 300 î.Hr. era la fel de mult o modalitate de a socializa, cât a fost de a clăti munca săptămânii, iar femeile și bărbații se îmbăiau împreună. Băile romane aveau o cameră de recepție, care ducea la trei săli de baie diferite, care aveau ape fierbinți, calde și reci. Scăldătorii se mutau de la una la alta, iar  în unele camere, erau încurajați să facă mișcare. Datorită cruciadelor, popularitatea scăldării s-a răspândit în întreaga lume antică.

Ritualurile antice și vindecătoare ale băilor

   Pe măsură ce Imperiul Roman a declinat și scăldarea publică a ieșit din vogă în Occident, Imperiul Bizantin a preluat tradiția și a modificat experiența. Băile au devenit mai private și mai elaborate, cu mozaicuri complicate pe pereți, arătând adesea femei nude făcând baie. Băile turcești eliminau camera cu apă rece și aveau doar băi calde și fierbinți. Multe băi au răsărit în jurul izvoarelor termale termale care au clocotit din pământ. Renumitele băi maghiare au început astfel și continuă să fie un loc de scăldat public și astăzi. Cuvântul despre aspectele vindecătoare ale scăldării (precum și prevenirea bolilor și a bolilor) s-a răspândit încet, iar scăldatul a devenit un fenomen la nivel mondial. Cultura băii era o sursă de curățenie, prevenirea bolilor (cel puțin până când sifilisul a devenit o problemă în perioada Renașterii), conexiuni sociale și întinerire. Abia în secolul al XV-lea femeile și bărbații au fost despărțiți în băile publice. Doar elita foarte bogată avea facilități private de baie în casele sau palatele lor.

   Îmbăierea  a scăzut în popularitate în țările europene ca urmare a răspândirii bolilor, iar când primii coloniști europeni au ajuns pe țărmurile Americilor, ei credeau că doar schimbarea lenjeriei de corp în mod regulat era suficientă. Există dovezi că nativii americani au încercat să-i convingă pe coloniști de contrariu, dar ei nu au ascultat. La acea vreme, coloniștii credeau că scufundarea corpului cuiva în apă slăbea sistemul imunitar. ideile referitoare la îmbăiere au început să se schimbe la mijlocul secolului al XIX-lea, atât în ​​Europa, cât și în America, deoarece preocupările legate de holeră au devenit o amenințare, iar tratarea mai bună a apei, gestionarea apei uzate și instalațiile sanitare interioare au devenit mai comune. Pe măsură ce tehnologia s-a îmbunătățit, îmbăierea a devenit mai populară și potrivit unui studiu publicat în 1986, prima cadă privată a fost instalată într-o casă privată în jurul anului 1842 în S.U.A. Avansând rapid către epoca mai modernă și boom-ul „îngrijirii de sine”, îmbăierea a căpătat noi niveluri de importanță în viața noastră privată. S-a dovedit că îmbăierea reduce stresul, ajută mușchii obosiți să se recupereze și chiar reduce șansa de boli de inimă.

Ritualurile antice și vindecătoare ale băilor

   Efectele fizice și psihologice ale băilor

   Dacă te-ai scufundat în de apă, probabil cunoști efectele pe care le are asupra corpului și creierului tău, dar știința a demonstrat că pot exista beneficii semnificative, atât fizice, cât și psihologice, dacă te scufunzi în mod regulat în apă caldă.

   Un studiu din 2018 din Japonia a raportat că scufundarea regulată în apă la 100 de grade Fahrenheit (40 de grade Celsius) a avut beneficii semnificative pentru reducerea stresului, oboselii și durerii, precum și îmbunătățirea stării pielii și s-a raportat îmbunătățirea stării generale de sănătate. Cercetătorii au comparat două grupuri, unul care a făcut duș regulat și unul care a făcut baie regulat, pe o perioadă de două săptămâni. Apoi au schimbat grupurile, astfel încât dușurile să devină scăldări și invers. Scăldătorii au avut rezultate mai bune decât cei care au făcut duș.

   Cercetătorii postulează că îmbunătățirea generală a stărilor mentale și fizice la scăldător au fost rezultatul îmbunătățirii fluxului sanguin, datorită apei calde, care ajută la creșterea eliminării deșeurilor metabolice. Studiul a concluzionat că scăldatul timp de doar 10 minute pe zi în apă caldă poate îmbunătăți simptomele asociate cu stresul, anxietatea, depresia și un sentiment general de bunăstare.

   S-a dovedit, de asemenea, că fluxul sanguin crescut care rezultă din băi scade și tensiunea arterială. Un alt studiu recent din 2020, care a apărut în Japonia, a arătat că băile regulate sunt asociate cu o incidență mai mică a bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. Cercetările atribuie acest lucru efectului hemodinamic al băilor  sau eficienței cu care sângele este pompat prin corp. Pe lângă beneficiile fizice ale relaxării într-o baie, există o serie de efecte psihologice bine documentate. Prima îmbăiere oferă oportunitatea pentru un timp de relaxare, liniște, singur. Deoarece nu ar trebui să vă folosiți dispozitivele electronice în baie , aceasta oferă posibilitatea de a ne deconecta de lumea exterioară, pășind spre interior. De asemenea, s-a dovedit că băile ajută la combaterea depresiei, așa cum a arătat un studiu din 2018 de la Universitatea din Freiburg din Germania. Cercetătorii au urmărit 45 de persoane care se luptă cu depresia în timp ce au început o rutină de scăldat pe o perioadă de opt săptămâni. La sfârșitul studiului de opt săptămâni, cei care au petrecut până la 30 de minute pe zi înmuiându-se în apă la 104 de grade au arătat o îmbunătățire a simptomelor depresiei (măsurate pe o scală de depresie folosită în mod obișnuit) în comparație cu cei cărora li s-a spus să facă. exerciții aerobice de 45 de minute de două ori pe săptămână.

Cum să obțineți efectele reparatoare ale unei băi acasă

   Dacă aveți o cadă, începeți prin a îmbunătăți vibrațiile energetice pentru potențialul maxim al unei băi. Curățarea fizică a spațiului unde urmează să vă îmbăiați este foarte importantă pentru  vibrațiile înalte și igienă mentală și fizică. Dacă puteți, îndepărtați dezordinea vizuală din baie. Dezordinea vizuală poate crește stresul, așa că pentru a spori atmosfera de relaxare în spațiul tău, ajută să-l scoți din raza ta vizuală.

   Lumânările și uleiurile esențiale parfumate precum lavanda sau mușețelul pot contribui la relaxare ( sunt bune și pentru pielea ta). Dacă sunteți în căutarea unei băi reparatoare care să ajute la ameliorarea durerilor musculare după un antrenament, încercați sărurile Epsom. De asemenea, puteți folosi sărurile de baie de Praid, eficiente în numeroase afecțiuni, precum și pentru calmarea pielii. Principalul truc cu băile este să vă asigurați că apa nu este prea fierbinte. Dacă aveți un termometru, încercați să căutați apă la o temperatură de aproximativ 104 grade Fahrenheit (40 grade Celsius) și să stați în baie cel puțin 10 minute, deoarece acesta este timpul necesar pentru ca organismul dumneavoastră să obțină  toate beneficiile.

   Indiferent de modul în care plănuiți să vă îmbăiați, înmuierea în apă caldă chiar și 10 minute pe zi poate fi o experiență incredibil de benefică atât fizic, cât și mental. Să-ți iei timp din zi pentru a exersa puțină îngrijire de sine poate fi incredibil de bine pentru tine.

Pentru mai multe articole de  la Prima Materia, vezi aceasta categorie.