Sarea și sănătatea

Sarea și sănătatea

Sarea și sănătatea

Motto: „Aveți sare întru voi și trăiți în pace unii cu alții.” Sfânta Evanghelie după Marcu, 10, 50

Sarea și sănătatea – În vechime, sarea era extrem de prețuită. Nu degeaba se spune în popor despre un om deosebit, că este precum „sarea pământului”. În Imperiul Roman, ostașii erau adesea plătiți în sare (în latină, sal, salis), de unde a ramas și cuvântul care exprima remunerația pentru muncă, salariu (salarium). Pe vremuri, sarea era atât de greu de procurat și valoarea ei era atât de mare, încât nimeni nu-și îngăduia să o risipească. De aici și vorba populară „dacă se varsă sare, iese ceartă.”. La modul propriu, „un grăunte de sare” făcea diferența dintre o mâncare bună și una fără gust, iar la modul figurat, vorba „nesărată” este vorba nelalocul ei, lipsită de  de bun simt.

Oaspeții de mare cinste sunt întâmpinați, deloc întâmplător, „cu pâine și sare”.

Într-un foarte cunoscut basm românesc, o fată de împărat îi spune tatălui ei că îl iubește ca „sarea în bucate”. Știința confirmă astăzi înțelepciunea ascunsă în vorbele aparent ciudate ale fetei: sarea reprezintă un element absolut indispensabil vieții fiziologice a omului. Sarea constituie unul dintre cei mai eficienți și mai răspândiți conservanți alimentari. Trebuie reținut că până la apariția frigiderelor, sarea, în mari cantități, era aceea care se folosea pentru conservarea alimentelor. Nu în ultimul rând, sarea este și un medicament extraordinar, poate unul dintre cele mai vechi remedii din lume, apreciat în medicina populară ca leac de căpătâi.

Ce este, de fapt, sarea?

După definiția forțată din DEX, sarea este „o substanță cristalină, sfărmicioasă, care constituie un condiment de baza în alimentație și este folosită în industria conservelor, în tăbăcărie, în industria chimică etc. clorura de sodiu (NaCl).”. Trebuie să atragem atenția că în aceste definiții, sarea este identificată în mod forțat, după niște criterii și interese industriale și comerciale, cu substanța numită clorură de sodiu (NaCl). SAREA NATURALĂ, ADEVARATĂ, NU A FOST, NU ESTE ȘI NU VA FI NICIODATĂ ACELAȘI LUCRU CU CLORURA DE SODIU (NaCl), O SUBSTANȚĂ OBȚINUTĂ PRIN PROCESAREA CHIMICĂ ȘI MECANICĂ ȘI DENATURAREA SĂRII GRUNJOASE. Să vedem de ce afirmăm aceasta.

De mii de ani, omul a folosit pentru alimentația sa și a animalelor sale numai sare naturală, grunjoasă, sub formă de cristale mari, numită și sare gemă.

Drobii sau bulgării de sare se zdrobeau, se pisau manual, în casă, în piuă, pe masură ce aceasta se consuma. Sarea naturală, gemă se găsește încă în România, din abundență, în zăcăminte de suprafață (munți de sare), în vreme ce în alte țări europene (Austria, Franța), ea este exploatată numai din zăcăminte subterane.

Care este diferența dintre sarea naturală, gemă și sarea de masă, fină și extrafină?

SAREA NATURALĂ GEMĂ, GRUNJOASĂ, NERAFINATĂ este cea care se ia direct din zăcăminte. Ea conține, pe lângă clorura de sodiu (NaCl), peste 80 de substanțe minerale și oligominerale, care îi dau, împreună cu încărcatura sa geo-magnetică, extraordinare proprietăți vindecătoare și gustul său inconfundabil.

Unde se găsește sarea grunjoasă, neiodată?

Sarea și sănătatea – La magazinele naturiste și în Plafaruri, unde se vinde ambalata în pungi de 1, 2 Kg, așa cum s-a impus prin revizuirea din 2004 a Ordonanței din 2002 privitoare la iodarea obligatorie a sării. SAREA DE MASĂ, FINĂ ȘI EXTRAFINĂ se află pe rafturile tuturor supermarket-urilor și pe mesele tuturor restaurantelor. Ea se prezintă sub forma unor granule mici, de culoare albă sau a unui praf alb, super-prelucrat și super-procesat chimic. Acest praf este obținut prin recristalizarea artificială a sării geme și măcinare după granulația dorită.

Acest proces sărăcește aproape complet sarea de elementele minerale și oligominerale, mărind în mod artificial concentrația de clorură de sodiu (NaCl).

În plus, pentru a evita întărirea sării rafinate, fabricanții industriali îi adaugă un „antiaglomerant”, E 535, adică ferocianură de sodiu, un aditiv în mod clar toxic pentru organism, căci este o sare a unei cianuri de fier, oricât am vrea să băgăm capul în nisip, ca struțul. În rezumat – se înlătură oligomineralele, bune pentru sănătate și se adaugă E 535 (ferocianura de sodiu), dăunătoare sănătății, dar bună pentru buzunarele unora.

Sarea rafinată nu are nici o calitate terapeutică și nu mai dă cu adevărat gust alimentelor gătite, dar provoacă hipertensiune.

Medicina populară cunoaște peste o sută de utilizări terapeutice și chiar magice ale sării, care era considerată în trecut un adevărat leac împotriva duhurilor rele și a bântuirilor. Prezentăm mai jos un tabel care evidențiază sărăcia în minerale a sării extrafine, comparativ cu sarea gemă, naturală. Observați că sarea gemă are un procent dublu de Calciu și cel puțin triplu de Magneziu și chiar dacă este vorba de cantități aparent infime, în economia extrem de fină a metabolismului uman, contează ENORM.

 

Compoziție Sare extrafină Sare gemă
NaCl 98,5 97,5
CaCl2 0,1 0,2
MgCl2 0,03 0,1
CaSo4 1,2 1
MgSO4 0,04
Substanțe insolubile în apă 0,06 1,2

Sarea iodată este toxică

În anul 2002, Guvernul României a emis HG 568, o ordonanță care impunea ca toată sarea din comerț să fie iodată. Se afirma că în acest fel vor fi combătute afecțiunile tiroidiene produse de deficiențele de iod. Numeroși cercetători și medici, din România și din străinătate, familiarizați cu această problemă, afirmă însă cu totul altceva decât această versiune oficială. Studii minuțioase în acest sens au revelat că un consum sporit de compuși sintetici ai iodului crește incidența unor afecțiuni tiroidiene autoimune. În plus, favorizează supradezvoltarea și chiar apariția unor procese inflamatorii la nivelul glandei tiroide. Consumul de compuși sintetici ai iodului (ioduri și iodați) produce alergie și mărește intoleranța la substanțele care conțin acest element.

Din experiența altor țări, precum Anglia, Zair, Argentina, Australia, unde s-a practicat iodarea parțială a sării, în unele orașe sau comunități, s-a demonstrat că procedeul trebuie întrerupt imediat, deoarece a crescut ingrijorător numărul cazurilor de hipotiroidie, hipertiroidie, cancer tiroidian și numărul cazurilor de alergie la iod. Unele boli enumerate, precum cancerul tiroidian și unele reacții anafilactice la iod (pot fi șocuri anafilactice) sunt mortale. În Tasmania, țara care a „beneficiat” de iodarea obligatorie a sării și a altor alimente, s-a remarcat faptul că rata cancerului tiroidian a crescut de trei ori. În anul 2001, au existat în România 12.417 cazuri de hipotiroidie; în 2000 fuseseră 11.541, iar din 1994 până în 1999 au fost înregistrate între 4713 și 7359 cazuri de hipotiroidie.

Trebuia, oare, pentru cele 12.417 de cazuri de bolnavi tiroidieni, iodată sarea pentru peste 20 de milioane de oameni, plus animalele?

În plus, tratatul lui Harrison, după care se pregătesc medicii americani afirmă, la pagina 2143, că „din cele 18 cazuri posibile de hipotiroidie, unul singur se datorează deficitului de iod”… Ca urmare, cercetătorii din celelalte țări care au experimentat, cu rezultate negative, iodarea parțială a sării, au observat că dacă dai iod unei populații oarecare, unii fac hipotiroidie, alții fac hipertiroidie, unii fac cancere de tiroidă, alții fac reacții alergice. Din moment ce mai mult de 99% din locuitorii României sunt eutiroidieni, adică normali din punct de vedere tiroidian, nu se justifică deloc administrarea pe trei căi a iodului… Cauza impunerii unei astfel de măsuri nu are nimic de a face cu criteriul umanitar. Mai degrabă este vorba de anumite grupuri de interese, care iau bani grei de pe urma procesului de iodare a sării.

Terapia internă cu sare

Sarea și sănătatea –  Toate recomandările privesc exclusiv sarea naturală, grunjoasă, gemă, neiodată și NU sarea „fină” de masă!

Digestie dificilă, constipație, slăbiciune corporală, subponderalitate

Se consumă hrană condimentată cu sare gemă sau sare marină (se găsesc în comerț), care au un gust mult mai intens. S-a constatat că sarea naturală are un efect mult mai puternic de stimulare a secreției de sucuri gastrice și că este un excelent activator al peristaltismului gastrointestinal, cu condiția să fie consumată cu moderație. De altfel, încă de acum 500 de ani, celebrul medic și alchimist al Evului Mediu Paracelsus nota într-un tratat că digestia și excreția sunt mult perturbate de absența sării din alimentație.

Hipotensiune arterială, aritmie cardiacă

Dimineața, pe stomacul gol, se administrează un sfert de cuțit de sare marină (aproximativ 0,25 g), care se inghite cu o cană (250-300 ml) de apă plată. Tratamentul se face vreme de minimum o jumătate de an. Studii recente arată că se obțin rezultate deosebit de bune, cu condiția ca tratamentul să fie asociat cu alimentația predominant vegetariană.

Osteoporoza, crampe musculare

Se vor săra alimentele exclusiv cu sare gemă neiodată, care este foarte bogată în oligoelemente implicate în procesele de asimilație a calciului. Intoxicații cu substanțe luate pe cale orală – într-un litru și jumătate de apă călduță se pune o lingură de sare și se amestecă bine. Se bea rapid, pe nerăsuflate. Imediat după ingerare, va apărea o senzație puternică de vomă. Vom evacua conținutul stomacului, aplecându-ne în față, „gâdilând” cu inelarul și arătătorul mâinii drepte glota (omușorul) și presând simultan cu putere stomacul cu mâna stângă, strânsă în pumn. Reflexul vomitiv va permite eliminarea, odată cu apa sărată, a substanțelor toxice care ne-au creat probleme.

Tuse persistentă, tuse uscată

Se țin pe limbă cât mai mult timp câteva granule de sare gemă (nu mai mult de un vârf de cuțit). Reacția de stopare a tusei se va declanșa prin două mecanisme: prin salivație, care va deveni mult mai abundentă și prin stimularea directă a sistemului nervos central, prin intermediul papilelor gustative.

Contraindicații la administrarea internă a sării

Aportul masiv de sare este contraindicat în cazurile de hipertensiune și tromboză gravă, precum și în fazele acute ale gastritei hiperacide și ale ulcerului gastroduodenal.

Tratament extern cu sare

Sarea și sănătatea – Calculi renali, colici renale – un săculeț de pânză plin cu sare gemă se pune pe un calorifer sau pe altă sursă de căldură și se lasă să se încălzească până la 50-60 de grade Celsius. Se aplică apoi pe șale (zona lombară), unde se ține vreme de o jumătate de oră.

Ulcerații pe piele

În două linguri de miere de albine se pune o jumătate de linguriță de sare și se amestecă bine, până când se omogenizează. Se aplică apoi acest preparat pe zonele afectate. Rezultatele terapeutice sunt uimitoare, acesta fiind un străvechi remediu, menționat în tratatele medicale grecești.

Arsuri de gradul I și II

Pe zona afectată se presară sare grunjoasă din belșug. Aceasta aplicație va spori pe moment senzația de usturime, dar apoi edemele vor fi mult reduse, iar vindecarea va fi considerabil mai rapidă. Nu se aplică sare pe arsurile grave, cu rană deschisă, întrucât produce o usturime insuportabilă.

Nas înfundat (rinită cronică)

La un pahar de apă caldă se pune o linguriță de sare gemă sau marină și se amestecă bine pentru a se omogeniza. Se pune această apă sărată caldă în palmă și se trage pe nara stângă și apoi pe nara dreaptă, alternativ, pentru desfundarea căilor nazale. Acest procedeu este bine să se facă în fiecare dimineață, pentru drenarea căilor respiratorii, înlăturarea surplusurilor de mucus, mărirea acuității olfactive.

Dureri de gât

Într-un pahar cu apă fierbinte, se pun două lingurițe de sare naturală, după care se amestecă bine până când sarea se dizolvă complet. Se face gargară cu acest preparat. Este de dorit ca apa să fie cât mai fierbinte și să ajungă cât mai jos în gât. Se reia acest tratament de 2-3 ori pe zi, până la dispariția completă a afecțiunii.

Băile cu apă sărată

Sarea și sănătatea – Sunt un remediu tradițional de medicină populară care se aplică astăzi, cu un succes extraordinar, în clinici moderne din Austria și Germania. La o cadă de apă caldă (aproximativ 150 de litri), se folosesc două kilograme de sare gemă neiodată (amestecată în prealabil cu apă fierbinte, pentru a se dizolva mai ușor). Baia durează 20-30 de minute și este important ca temperatura apei să fie menținută mereu peste 37 de grade Celsius, pentru ca acțiunea terapeutică să fie maximă. Cercetătorii au observat că aceste băi, care se fac o dată la 3-4 zile, au efectele cele mai puternice în preajma lunii pline (de preferat cu 2-3 zile înainte).

Iată indicațiile terapeutice ale acestor băi:

Dermatoze infecțioase

Se fac băi parțiale, înmuind doar segmentul afectat, vreme de 15 minute, în apă sărată caldă (7 linguri de sare la litru). Imediat după baie, pielea nu se șterge, ci se tamponează puțin și se lasă să se usuce. Acest remediu este excelent în tratarea infecțiilor bacteriene și micotice (produse de ciuperci parazite).

Reumatism

Se fac de două ori pe săptămână băi complete cu apă sărată fierbinte. Cele mai eficiente sunt băile preparate cu sare marină neiodată, dar efecte foarte bune s-au obținut și cu sarea de mină, cu cristale mari (nemăcinată).

Cistite, infecții urinare

Se fac băi complete sau băi de șezut cu apă ceva mai sărată: 5 linguri de sare la litru. Baia va fi făcuta în fiecare seară, până la vindecarea afecțiunii, iar apa trebuie să fie cât mai fierbinte, însă suportabilă (peste 38 de grade). Imediat după baie vă veți șterge și vă veți relaxa la caldură, evitând expunerea la frig sau curent.

Anexita, metro-anexita

Se aplică procedura de la infecțiile renale. Suplimentar, se va adauga în apa sărată de baie puțină tinctură de iod.

Răceala și gripa

Se fac băi ale picioarelor (tălpi și glezne) cu apă fierbinte, cu foarte multă sare (10 linguri la litru). Băile vor dura 10 minute, după care ne vom încălța cu șosete groase și ne vom așeza la căldură, așa încât să transpirăm.

Sarea și energia aurică

Sarea și sănătatea – S-a constatat experimental că sarea naturală, netratată prin nici un fel de procedeu chimic sau termic, are o misterioasă influența asupra corpului bioenergetic al ființei umane. Toți cercetătorii din acest domeniu de frontieră sunt de acord că sarea naturală este un excelent agent de purificare al aurei umane. La fel ca și apa, sarea absoarbe – se pare – radiațiile bioenergetice nocive, curățând – din punct de vedere energetic – zonele în care este aplicată. Iată câteva aplicații practice ale acestor proprietăți bioenergetice ale cristalelor de sare:

Oboseala

O procedură de medicină populară românească ce și-a dovedit adesea eficiența este să punem un săculeț cu sare călduță pe ceafă atunci când suntem obosiți. Tot un săculet cu sare era pus și în leagănul copiilor, ca să nu se deoache și să aibă somnul lin, între haine, ca să le asigure durabilitatea, precum și pentru a le impregna cu o misterioasă capacitate de protectie împotriva „făcăturilor de tot felul”.

Bijuteriile, mai ales cele vechi, se spune că păstrează foarte multe din impregnările negative ale celor care le-au purtat de-a lungul timpului. Din acest motiv, ele se lasă o perioadă de minimum 49 de zile să stea în sare gemă, înainte de a fi purtate. La fel se procedează și cu cristalele sau cu pietrele semiprețioase.

Sarea și sănătatea merg mână în mână!

Pentru mai multe din gama produse de sare comercializate de Prima Materia, vezi aceasta categorie.

 

77 thoughts on “Sarea și sănătatea

 1. Gilberto says:

  Thank you, I have just been searching for information approximately this subject
  for a long time and yours is the best I have found out till now.
  However, what about the conclusion? Are you sure about the supply?

 2. Riley says:

  Thank you a bunch for sharing this with all people you really understand what you’re speaking approximately!
  Bookmarked. Kindly also seek advice from my web site =).
  We may have a link trade agreement between us

 3. Eloisa says:

  Right now it appears like WordPress is the top blogging
  platform out there right now. (from what I’ve
  read) Is that what you’re using on your blog?

 4. Lawerence says:

  Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but after
  reading through some of the post I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking
  and checking back often!

 5. Shelly says:

  Normally I don’t learn post on blogs, but I would like to say that
  this write-up very pressured me to take a look at and do it!
  Your writing taste has been surprised me. Thank you, very great post.

 6. Gerardo says:

  I think everything said made a ton of sense. But, consider this, what if you were to write a killer title?
  I am not saying your information isn’t good, however
  suppose you added something that grabbed folk’s attention? I mean Sarea și sănătatea –
  Articole- Gabotti Prima Materia is a little boring.
  You ought to peek at Yahoo’s home page and note how they create news
  titles to get people to open the links. You might
  add a video or a related picture or two to grab
  readers interested about everything’ve got to say.
  In my opinion, it might make your blog a little bit more interesting.

 7. Carmella says:

  hey there and thank you for your info – I’ve certainly picked
  up something new from right here. I did however expertise some technical points using this site, since I experienced to reload the site lots of times previous to
  I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK?

  Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will
  sometimes affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising
  and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS
  to my email and can look out for much more of your respective fascinating content.
  Make sure you update this again soon.

 8. Irish says:

  I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a
  blog that’s both educative and interesting, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head.
  The issue is an issue that not enough people are speaking
  intelligently about. I am very happy I stumbled across this in my hunt for something relating to this.

 9. Hester says:

  We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site offered us with valuable info to work on. You’ve done an impressive
  job and our entire community will be grateful to you.

 10. Una says:

  Howdy! I just wish to give you a huge thumbs up for the
  great info you’ve got here on this post. I
  am coming back to your site for more soon.

 11. Quinton says:

  Hi there! Do you know if they make any plugins to assist
  with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Thanks!

 12. Brayden says:

  Heya i’m for the primary time here. I found this board and I
  in finding It truly useful & it helped me out much. I hope to offer one thing again and help others such as you aided me.

 13. Susanna says:

  I have been surfing on-line more than 3 hours lately, yet
  I never discovered any fascinating article like yours.
  It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you probably did, the internet can be much more useful than ever before.

 14. Dylan says:

  Aw, this was a very good post. Taking the time and actual effort to produce a really
  good article… but what can I say… I put things off a whole
  lot and never seem to get nearly anything done.

 15. Patrick says:

  Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you
  writing this article and the rest of the website is also very good.

 16. Shawna says:

  Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wanted to
  say that I have really loved surfing around your weblog posts.
  After all I will be subscribing for your feed and I’m hoping you write again very soon!

 17. Lyndon says:

  Every weekend i used to pay a visit this web page, as i want enjoyment, for the
  reason that this this web site conations genuinely good funny information too.

 18. Corey says:

  What i do not realize is if truth be told how you are
  not actually much more smartly-favored than you may be now.
  You are very intelligent. You already know therefore significantly on the subject of this matter,
  made me for my part imagine it from so many varied angles.

  Its like women and men aren’t involved except it’s something to do with Girl gaga!
  Your personal stuffs nice. Always deal with it up!

 19. Karolyn says:

  You are so cool! I don’t believe I have read through anything like that before.

  So great to discover someone with some unique thoughts on this issue.
  Seriously.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the
  web, someone with a little originality!

 20. Ona says:

  I’m gone to say to my little brother, that he should
  also pay a quick visit this webpage on regular basis to
  get updated from newest news update.

 21. Larae says:

  I think everything posted was very reasonable. But,
  what about this? what if you added a little information? I mean, I
  don’t wish to tell you how to run your blog, but what if you added
  something that makes people want more? I mean Sarea și sănătatea – Articole- Gabotti Prima Materia is a little plain. You
  should glance at Yahoo’s front page and see how they create article titles to
  grab viewers interested. You might add a related video or a related picture
  or two to get people interested about everything’ve
  written. Just my opinion, it could bring your blog a little livelier.

 22. Chadwick says:

  My family members always say that I am wasting my time here at web, but I know I am getting know-how everyday by
  reading such nice articles or reviews.

 23. Pat says:

  Hey this is kinda of off topic but I was wondering if
  blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get advice from someone with experience.

  Any help would be greatly appreciated!

 24. Boris says:

  I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really
  nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website
  to come back in the future. All the best

 25. Ceola Stribble says:

  Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say superb blog!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.