Fitoterapia

Scurt istoric al fitoterapiei

Fitoterapia sau sanatate prin plante, (phyton = planta + therapea = tratament) este o stiinta cu o vechime de mii de ani si o eficienta deja dovedita, care foloseste plantele medicinale, numite si oficinale, in scop terapeutic.

Cu 2000 de ani i.Ch. egiptenii, grecii, romanii utilizau plantele pentru diverse tratamente, imbalsamare, cosmetica, marturie stau scrierile vechi ale lui Hipocrates, Dioscorides, Plinius cel Batran. Regnul vegetal a constituit principala sursa de supravietuire, atat in ceea ce priveste alimentatia cat si in vindecarea bolilor. De-a lungul istoriei fitoterapia a cunoscut perioade de glorie, succese dar si declin, in prezent ocupand locul bine meritat in cadrul terapiilor neconventionale si a modului de pastrare a sanatatii.

De ce fitoterapia?

Desi fitoterapia azi se bazeaza pe efectele curative ale unor compusi bio din plante,care poarta denumirea de principii active, aceasta stiinta a isi respecta regulile originare, valorificand materialul vegetal fara a extrage selectiv anumite substante sau principii din tesuturile plantelor. Din acest motiv, se poate spune că fitoterapia a ramas cea mai curata si mai naturala dintre stiinte.

Principiile active din plantele medicinale se sintetizeaza la nivelul celulelor vegetale. Pentru ca aceste substante naturale, cu actiune biologica asupra omului, sa poata fi valorificate corespunzator de catre organism, in diferite tulburari ele se vor regasi in diferite forme fitoterapeutice (fitofarmaceutice).

Ramurile fitoterapiei:

Aromaterapia

Utilizeaza esentele de plante sau uleiurile esentiale, extrase prin distilare. Ea este folosita mai ales in scop preventiv, ajutand la preintampinarea bolilor cu recidiva si pentru echilibrarea starilor organismului.

Gemoterapia

Utilizeaza extractele alcooli­ce si glicerinate de tesuturi vegetale tinere. Prepa­ratele sunt prezentate sub forma distilata de doua ori, fiecare extract are o actiune asupra unui organ sau functie.

Herboristeria

Utilizeaza plante proaspete sau uscate preparate prin decoctie, infuzie, maceratie. Aceste preparatii sunt baute sau inhalate, aplicate pe piele, adaugate apei de baie sau capsule cu praf din plante uscate care se inghit.

Homeopatia

Se ocupa cu tratamentul bolilor prin stimularea capacitatii de vindecare a organismului precum si cu prevenirea aparitiei afectiunilor la cei predispusi. Utilizeaza plante în mod preponderent. Sunt utilizate plantele proaspete in maceratie alcoolica, produsul obtinut este folosit în dilutii.

Fitoterapia chineză

„Medicina traditionala chineza” include acupunctura si dietetica chineza, de asemenea, pe langa plante se folosesc si ingrediente de origine animala si minerala pentru a maximiza efectele si pentru a elimina posibilele efecte secundare.

Fitoterapia farmaceutică

Utilizeaza produse de origine vegetala obtinute prin extractie şi care sunt diluate in alcool etilic sau intr-un alt solvent. Sunt prezente sub forma de sirop, de picaturi, de supozitoare, capsule, etc.