Studiu salinoterapie și Covid 19
Este dovedit faptul că virusul COVID-19, ca și alte virusuri respiratorii înrudite, are ca poartă de acces în organism calea aeriană. Astfel vorbim de o afectare la toate nivelele, atât la nivelul căilor respiratorii înalte – cel puțin la început, în perioada de infectare și de răspândire a virusului în organism, cât și la nivelul căilor respiratorii joase – unde virusurile se multiplică și produc cele mai grave afectări. Acest lucru se întamplă ca urmare a afectării funcției respiratorii și scăderii capacității de difuziune a oxigenului din aerul inspirat, dar și a scăderii conținutului de oxigen din sânge (saturația de oxigen). Așa se explică, pe de-o parte simptomatologia pacienților în perioada dezvoltării virozei și consecințele pe termen lung după infecția COVID-19.
Cei mai multi pacienți care au trecut prin infecție COVID-19 se plâng de dificultăți respiratorii, oboseală musculară și astenie, dureri de cap (cefalee), amețeli (vertij), depresie, anxietate etc. Toti acești pacienți trebuie susținuti și ajutați să-și recupereze complet sănătatea.
Terapia cu aerosoli salini (salinoterapia) este o terapie blândă și eficientă în special în tratarea afecțiunilor respiratorii, dar și în afecțiunile sistemului nervos. De asemenea, are beneficii multiple pentru creșterea imunității organismului, lucruri confirmate de mai mulți specialiști, printre care și Conf. Univ. Dr. Postolache Paraschiva, medic pneumolog.( citiți tot articolul aici )
S-a efectuat Studiu salinoterapie și Covid 19 la Universitatea Bilecik Seyh Edebali din Turcia, publicat aici, al cărui traducere o puteți citi în continuare.
Importanța haloterapiei în tratarea bolilor asociate Covid-19
Reabilitarea în tratamentul și post-tratament împotriva COVID-19, care a apărut pentru prima dată în Wuhan, China la sfârșitul anului 2019, provocând moartea a sute de mii de oameni, a devenit foarte importantă atât pentru pacienți, cât și pentru oamenii de știință. Unele probleme cronice de sănătate, în special la pacienți în vindecare, au dus la apariția unor metode alternative de tratament. Studii semnificative au fost efectuate pe COVID-19 care declanșează boli respiratorii cronice la pacienții recuperați ,din cauza efectelor asupra căilor respiratorii. În unele studii, s-a constatat că indivizii care și-a revenit nu au putut folosi funcțiile plămânilor la capacitatea lor de dinaintea bolii.
Haloterapia este o metodă de tratament aplicată prin administrarea unei pulberi fine în partea superioară a tractului respirator inferior al unei persoane.
Este o metodă de terapie naturală și fiabilă pentru infecții respiratorii, astm, bronșită alergică și cronică, răceli, faringită, rinită, amigdalită, boală pulmonară obstructivă cronică și diverse boli ale pielii. Haloterapia are un loc important în medicina alternativă. Multe studii au fost efectuate despre beneficiile Haloterapiei, unde sunt incluse atât Terapia Salină, cât și Terapia Peșterii, asupra bolilor cronice ale sistemului respirator . În acest context, se consideră că haloterapia poate fi utilă în tratamentul bolilor respiratorii cronice ale persoanelor care au suferit de COVID-19 în studiul nostru pe baza acestor studii. De asemenea, se recomandă studii științifice pentru tratarea pacienților cu COVID-19 în zone unde terapia cu sare și speleoterapia sunt implicate în tratarea bolilor cronice ale căilor respiratorii .
Introducere Studiu salinoterapie și Covid 19
Haloterapia (HT) care nu are efecte secundare serioase, este o metodă de terapie naturală pe care ne putem baza pentru infecții respiratorii, astm, bronșite cronice și alergice, răceli, faringite, rinite, amigdalite, boli obstructive pulmonare cronice și variate boli de piele. Acest tratament a devenit mult mai popular în ultimii ani. HT va fi inclusă ca definiție a medicinei alternative, care este un grup de discipline terapeutice și de diagnostic, în afara instituțiilor unde serviciile de sănătate sunt învățate și oferite. De fapt, este bine cunoscut faptul că HT cuprinde tratamente bazate pe conexiunile mentale și fizice, numită “medicină holistică” cum ar fi știința medicală alternativă, grupurile de autoajutor, meditația, yoga sau managementul stresului, precum și chiropratica, homeopatia, acupunctura, biofeedback, terapia bazată pe plante și masajul.
HT este un tratament pentru o metodă de transmitere a unei pudre fine către partea superioară a tractului respirator inferior al unei persoane.
Se aplică nu doar în tratamentul răcelii obișnuite și în ameliorarea simptomelor respiratorii cauzate de alergii, dar și în asigurarea igienei orale și respiratorii. Pe lângă beneficiile aduse în aceste afecțiuni, HT este preferată în dereglările psihosomatice cum ar fi stresul, anxietatea și durerile de cap, prin crearea unui mediu pentru oamenii care nu pot găsi un loc potrivit sau timpul necesar pentru odihnă și aer proaspăt, se pot elibera de stres și iși pot susține stilul de viață.
Deși nu a fost revelat nici un rău în timpul studiilor, unele efecte secundare, cum ar fi tusea și secreția mai abundentă pot fi observate în timpul tratamentului, dar aceste efecte secundare sunt considerate a fi pozitive, deoarece ele contrbuie la curățarea căilor respiratorii. În plus față de tratamentul fără medicamente al bolilor pulmonare cronice nespecifice [5,7]. HT este, de asemenea, o metodă de tratament eficientă care se evidențiază în tratamentul BPOC, care este o problemă importantă de sănătate în lume [8,9].
Asistența medicală și tratamentul în focarele COVID-19 care necesită tratament intensiv, ca și în infecțiile respiratorii acute anterioare, cum ar fi SARS (sindrom respirator acut sever), MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu), gripa aviară A (H7N9) și gripa A (HlNl) ) afectează în mod semnificativ recuperarea pacienților în timpul focarului. Motivul cel mai evident pentru COVID-19, care necesită tratament de terapie intensivă, este înregistrat sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA), care se observă la două treimi dintre pacienți, iar sprijinul respirator este extrem de important în furnizarea criteriilor de tratament [10]. Primul simptom clinic al COVID-19 care se observă este febra și simptomele respiratorii la majoritatea pacienților [11] și afectează mai degrabă pacienții cu vârsta peste 60 de ani decât copiii este pneumonia. De asemenea, sunt descrise simptome gastro-intestinale și infecții asimptomatice [12]. În acest context, într-un studiu efectuat pe 1099 pacienți din China, s-a observat că virusul COVID-19 a cauzat leziuni semnificative plămânilor prin afectarea căilor respiratorii, aproximativ 80% dintre pacienți aveau pneumonie, iar 3,4% dintre aceștia aveau ARDS [13]. În studiul nostru, s-a urmărit prezentarea unor informații actualizate despre HT, care este utilizată ca metodă de tratament în bolile cronice respiratorii și pulmonare cauzate de COVID-19 și dezvăluirea informațiilor din literatura de specialitate.
Metode Studiu salinoterapie și Covid 19
Studiul nostru este o cercetare teoretică utilizând metoda de screening și pe baza rezultatelor studiilor anterioare, pentru a prezenta o metodă alternativă de tratament în tratamentul bolilor respiratorii cronice cauzate de boala COVID-19 pe baza rezultatelor studiilor. Cercetarea literaturii a fost efectuată pe baza de date Google Scholar pentru cercetarea COVID-19 și Haloterapie. Ca interval de scanare, opțiunea din 2019 a fost preferată. Un total de 4 studii au fost găsite în căutare folosind termenii „COVID-19 și Haloterapie”, „SARS-CoV-2 și Haloterapie”, „Boala Coronavirus 2019 și Haloterapie”, „2019-nCov și Haloterapie”, „2019 roman coronavirus și Haloterapie „. Studiul nostru este primul studiu pe tema „COVID-19 și Haloterapie”, deoarece atât terapia cu sare, cât și terapia în peșteri sunt tratate la rubrica principală a HT. Este un studiu original în acest aspect.
Haloterapia Studiu salinoterapie și Covid 19
Concept
Cuvântul Halo este denumit pe scurt cerc de lumină (Oxford Learning Dictionary). Acest cuvânt, care este utilizat mai ales ca efect de halou, este numit HT în studiile medicale și se vede că este folosit ca HT în multe studii. Vinogradov și Dirksing [5] (1999) au definit HT ca fiind tratamentul bolilor respiratorii prin inhalarea particulelor fine de sare de rocă în peșterile de sare sau în minele de sare. HT, care este o metodă de tratament efectuată într-o încăpere specială cu pereți acoperiți de sare, numită și camera halo [14], este cea mai acceptată practică printre metodele terapeutice moderne bazate pe aplicarea resurselor naturale și a factorilor [15]. Eficacitatea HT, care are multe beneficii pentru sănătate și este utilizată pentru tratarea anumitor boli, este legată de microclimatul unic din peșterile sărate. Principalul factor terapeutic în HT este o atmosferă saturată cu aerosoli de clorură de sodiu uscat cu particule de la 2 la 5 microni. Aerosolii de sare se formează prin separarea și dispersia particulelor fine de sare din pereții sării [5]. Se poate observa că HT poate fi utilizat atât ca metodă de tratament singură, cât și în combinație cu unele medicamente și alte metode de tratament [14]. Procesul de tratament în HT este important și, într-un studiu realizat de Tibor [16] (1986), s-a constatat că recuperarea clinică a durat aproximativ 8 luni la majoritatea celor 151 de pacienți adulți tratați de HT.
Tipuri de Haloterapie
Terapia cu sare (ST) și speleoterapia, care atrag atenția prin asemănarea lor, vor fi discutate sub două rubrici separate, deoarece nu există o clasificare clară în literatura de specialitate, pare mai potrivit să se evalueze tratamentele aplicate atât în terapia ST, cât și în cea peșteră, HT pe baza definițiilor descrise mai sus. Deși este posibil să se evalueze ST în cadrul terapiei rupestre, ar fi mai potrivit să se evalueze separat în ceea ce privește tratamentul cu HT.
Terapia cu sare (Salinoterapia)
Sarea este o substanță folosită de diferite culturi în multe părți ale lumii, datorită beneficiilor sale asupra sănătății și efectelor terapeutice [1].
Acest mineral care este valoros și sacru în unele culturi și credințe, a fost utilizat pe scară largă în istorie în multe societăți și țări în schimbul plăților de bani, salarii și impozite. Consumul corect de sare, care trebuie utilizată pentru un corp sănătos, elimină riscurile de îmbolnăvire și oferă oportunitatea de a avea viață de calitate [17]. Există studii efectuate privind consumul de sare ca sare de masă (clorură de sodiu) poate avea beneficii sau daune în ceea ce privește cantitatea consumată [18,19]. Cu toate acestea, în ST nu se folosește sare de masă. ST a fost descris pentru prima dată în 1843 de terapeutul polonez Feliks Boczkowski.
Faptul că oamenii care lucrau în salinele din Polonia au avut o sănătate excelentă în ciuda malnutriției și condițiilor dificile de muncă, a avut un rol principal în apariția acestui tratament.
De asemenea, majoritatea populației suferă de răceli sau boli respiratorii, dar absența acestor boli la persoanele care lucrează în saline i-a împins pe medici să investigheze aerul sărat pe care minerii îl respiră în fiecare zi. Astfel, minele de sare din Polonia și Europa de Est au început să devină populare și să atragă vizitatori din întreaga lume. Conform studiilor efectuate, camerele cu sare s-au dovedit a fi de trei ori mai sterile decât cea mai curată sală de operații [l]. Gradul de sterilitate în aer are un efect direct și indirect asupra sănătății oamenilor. Se știe că bolile respiratorii cronice sunt mai frecvente în special în regiunile cu poluare atmosferică ridicată. Mai ales odată cu dezvoltarea industrializării și tehnologiei, oamenii sunt expuși zilnic la poluare (aer, apă, sol etc.), boli aeriene, alergeni și alți factori nocivi. Terapia cu sare, care se aplică o dată sau de două ori pe săptămână, crește capacitatea pulmonară, întărește sistemul imunitar, scade stresul, asigură un somn mai bun și revitalizează întregul corp din cauza aportului crescut de oxigen odată cu curățarea plămânilor.
Studiile efectuate arată că, prin inhalarea particulelor de sare uscate, se reduce inflamația în tractul respirator și se extind pasajele căilor respiratorii.
Deoarece sarea uscată are proprietăți absorbante, previne acumularea de elemente străine care provoacă unele tulburări respiratorii. Un sistem respirator curat contribuie în mod natural la absorbția mai mare de oxigen, la creșterea energiei și la dezvoltarea sistemului imunitar. ST aduce beneficii atât sportivilor și animalelor, cât și adulților și copiilor. Este o metodă foarte benefică, naturală, inofensivă, care nu are efecte secundare pentru starea generală de sănătate, îmbunătățind funcția și aspectul pielii și eliminând rata otrăvirii în sistemul respirator, întărind sistemul imunitar [20].
Terapia peșteră (Speleoterapia)
ST, care cuprinde cuvintele latine „speleon” (peșteră) și „therapium” (tratament) [21], este cunoscută ca utilizarea minelor de sare și a climatului peșterii [22,23]. Deși înregistrările peșterilor utilizate în scopuri medicale datează din Evul Mediu, primele studii științifice au fost efectuate în Germania în anii 1950 [24]. Principalii factori de vindecare ai speleoterapiei sunt calitatea aerului, climatul subteran și nivelurile de radiații naturale (dar mai mari decât cele normale) [25]. Concentrația aerosolilor din peșterile sărate este de 2-5 mg / m3 diaposonă și se aplică în special la persoanele cu probleme respiratorii [26].
Datorită caracteristicilor naturale ale peșterilor, circulația aerului în peșteri este o condiție foarte importantă.
Faptul că în peșteri, unde circulația aerului nu este intensă și gravă, au un aer curat, departe de alergeni, relevă beneficii nu numai pentru turism, ci și pentru utilizarea terapeutică în sănătate [27]. Peșterile naturale de sare în țările est-europene sunt folosite pentru ameliorarea simptomelor bolilor toracice și sunt o metodă de tratament datorită caracteristicilor precum proprietățile climatice naturale, temperatura aerului, niveluri moderate și ridicate de umiditate, unii factori poluanți (sodiu, potasiu, magneziu și calciu etc.) și lipsa polenului. Această metodă de terapie se numește speleoterapie [8].
Deoarece nivelurile de umiditate și temperatură din peșteri sunt importante în tratarea bolilor, în peșterile reci, unde temperatura este de 6-10 grade și umiditatea relativă este de 80-100%, se recomandă să stați aproximativ o oră pe zi, timp de trei sau patru săptămâni și să vă odihniți în această perioadă. În peșterile cu o temperatură moderată de 13-20 de grade și umiditate relativă de 45-70%, se efectuează un tratament mai lung de 3-4 ori pe săptămână, timp de aproximativ 8-10 ore. În țările din Europa de Est, în aceste peșteri se construiește un fel de secție pentru a permite pacienților să rămână mai mult în aceste medii. În Franța, Italia și Austria, peșterile fierbinți și minele vechi cu 30-41 grade și umiditate relativă de 70-100% sunt , de asemenea, utilizate pentru tratament. Majoritatea peșterilor fierbinți au o concentrație de radon, o componentă importantă a terapiei climatice. Pacienții stau în aceste peșteri fierbinți timp de aproximativ o oră [25].
Circulația aerului în peșteri este o condiție foarte importantă, iar faptul că în peșteri, unde circulația aerului nu este gravă, le oferă un aer curat departe de alergeni, benefic nu numai pentru turism, ci și pentru tratamente în domeniul sănătății [27]. Dintre peșterile și minele utilizate pentru tratament și sănătate, o peșteră cu un mediu mineral precum sarea, carstul și potasa (carbonat de potasiu) sunt alese cele dintâi pentru procesul de tratament. Urmează elaborarea unui program de tratament, stabilirea numărului, duratei și metodei de aplicare (a sta în mediu, a face mișcare, a merge, etc.). Tratamentul determinat se efectuează într-o anumită perioadă prin repetarea în serie, la intervale adecvate specifice pacienților și bolii.[21].
Haloterapia în legătură cu medicina complementară și alternativă
Medicina complementară este definită de Colaborarea Cochran după cum urmeză: „Medicina complementară și alternativă (CAM) este un domeniu vast de resurse de vindecare care cuprinde toate sistemele de sănătate, modalitățile și practicile,precum și teoriile și credințele însoțitoare ale acestora, altele decât cele intrinsece politicii sistemului de sănătate dominant al unei anumite societăți sau culturi într-o perioadă istorică dată. CAM include toate acele practici și idei definite de utilizatorii lor ca prevenind sau tratând bolile sau promovând sănătatea și bunăstarea. Limitele din cadrul CAM și între domeniul CAM și cel al sistemului dominant nu sunt întotdeauna clare sau fixe ” [3].Utilizarea CAM a crescut în întreaga lume în ultimul deceniu. Într-adevăr, în studiul lui Sheikhrabori (2017) și alții pe 294 de pacienți diabetici, 88,4% dintre participanți au declarat că au folosit CAM anul trecut [28]. În mod similar, într-un alt studiu, s-a ajuns la concluzia că 50% dintre pacienți (n = 496) au folosit CAM cel puțin o dată în ultimul an [29].
Există trei teorii propuse despre motivul pentru care se utilizează medicina alternativă.
Acestea sunt nemulțumirea, nevoia de control personal și congruența filosofică. Pacienții sunt nemulțumiți de serviciile medicale, deoarece nu obțin rezultate din cabinetele medicale moderne. Satisfacția scăzută a pacientului duce la ineficiență în serviciile furnizate. Cu medicina modernă, medicii ar trebui să se concentreze asupra mașinilor și tehnologiei în tratament; tehnologia care ghidează tratamentul în locul medicului și costul ridicat al serviciilor oferite împinge indivizii către metode alternative de tratament. În acest context, medicina alternativă este preferată ca metodă de tratament foarte interesantă în ceea ce privește apropierea de valorile oamenilor și viziunile asupra lumii și compatibilitatea cu valorile spirituale și religioase ale pacienților [30].
Privind statistica OMS, 88% dintre statele membre au declarat că folosesc medicina complementară.
Conform datelor din 2012, acupunctura este cea mai folosită practică. În același timp, practica cu cele mai multe state membre care raportează disponibilitatea asigurărilor de sănătate este acupunctura (20 de țări în total) [31].
Unele dintre aplicațiile acoperite de CAM sunt presopunctura, acupunctura (de exemplu, acupunctura cu ac, electroacupunctura), aromaterapia, medicina tradițională ayurvedică (Ayurveda), medicina tradițională chineză, vindecarea la distanță, homeopatia, hidroterapia, oxigenarea hiperbară, hipnoza, masajul, meditația, speleoterapia , yoga [32]. După cum se vede, speleoterapia, care este de tip HT, este considerată CAM.
Haloterapia (salinoterapia) în tratamentul bolilor
Există multe boli care au obținut rezultate pozitive în urma tratamentului în care se aplică metoda HT. Se știe că este utilizată în scopuri terapeutice în răceli, care este o boală eterogenă limitată la nivelul căilor respiratorii superioare [33], în sinuzită, care este o inflamație a mucoasei sinusului paranazal [34], în rinită, care este definită ca inflamația membranelor care acoperă nasul [35], în pneumonie, care este o problemă gravă de sănătate în ciuda diagnosticelor și tratamentelor avansate [36], la pacienții cu patologie cronică nespecifică a sistemului bronho-pulmonar și a căilor respiratorii superioare, utilizată în special în astmul bronșic, bronșita cronică [37], în fibroza chistică, care se caracterizează prin deshidratarea lichidului de suprafață al căilor respiratorii și afectarea degajării mucociliare [38] și care este o tulburare genetică complexă care implică tractul respirator superior [39], în BPOC, care se caracterizează prin obstrucția fluxului de aer [16,40]. HT este utilizat cu o eficiență de 75-85% pentru tratamentul și reabilitarea copiilor cu astm. Eficiență ridicată se obține în special în tratamentul copiilor cu bronșită recurentă. Oferă tratament preventiv persoanelor cu consum de tutun și risc exogen și asigură recuperarea degajării mucociliare, elimină semnele timpurii de obstrucție și protejează căile respiratorii.
Cu tratament HT de peste trei luni, s-a realizat o reducere de 1,5-2 ori a infecțiilor respiratorii virale acute atât la pacienții cu probleme la plămâni, cât și la persoanele relativ sănătoase.
Pe baza utilizării sale pentru rinita vasomotorie și alergică, s-au obținut rezultate pozitive în multe cazuri, cu eficiență de 72-87% [41].În Turcia și multe țări din lume (România (Slanic Prahova), Franța (Solvot’s), Rusia (Solikamsk), Ungaria, Estonia), există multe peșteri folosite pentru terapia peșterilor. Peștera Damlata din Alanya Turcia este prima peșteră studiată științific și care s-a dovedit a fi benefică astmului bronșic și Cankiri Tuz, peșterile Igdir Tuzluca și Tokat Ballica sunt cele mai importante peșteri vizitate pentru tratamentul astmului bronșic [23].
Cauzele morții și bolile emergente în procesul de focar COVID-19
În COVID-19, ale cărui caracteristici patologice sunt similare SARS și MERS [42], suferința respiratorie cauzată de ARDS este una dintre cauzele majore de deces al pacienților [43,44]. Tomografiile computerizate (CT), obținute la aproximativ 10 zile de la apariția simptomelor la pacienții care se recuperează de la COVID-19, au arătat că au o boală pulmonară severă. În CT toracic, semnele de ameliorare a bolii au început la aproximativ 14 zile de la apariția simptomelor inițiale [45]. Un caz de pneumonie care se dezvoltă din cauza COVID-19 a fost diagnosticat la un pacient detectat în Italia la 20 februarie 2020 [46].
Există date destul de limitate cu privire la evoluția bolii asociate cu COVID-19, care nu are un tratament farmacologic și se confruntă cu clinicieni cu mare dificultate. S-a ajuns la concluzia că unele medicamente (corticosteroizi) utilizate în focarele MERS și SARS anterioare pot fi, de asemenea, dăunătoare în COVID-19 și nu sunt recomandate pentru a fi utilizate împotriva leziunilor pulmonare și a terapiei de șoc [47].
Un studiu retrospectiv realizat de Ruan și colab. [44] (2020) în 150 de cazuri (68 de decese, 82 de pacienți vindecați) din Wuhan, China, au concluzionat că nu numai că provoacă tulburări respiratorii, ci și leziuni cardiace. Într-un studiu efectuat pe 355 de pacienți decedați de COVID-19 în Italia, s-a detectat boală ischemică a inimii la 30%, diabet la 35,5%, cancer activ la 20,3%, fibrilație atrială la 24,5%, demență la 6,8% și accident vascular cerebral la 9,6 % [46].
Discuție și concluzie Studiu salinoterapie și Covid 19
Studiile arată că cererea de medicină alternativă crește de la o zi la alta. Într-un studiu realizat de MacLennan și colab. (1996), s-a constatat că jumătate din populația Australiei de Sud a apelat la medicamente alternative și 1/5 dintre aceștia au oferit servicii de tratament celor care furnizează medicină alternativă [48]. Potrivit unui alt studiu realizat de Eisenberg și colab. (1998), utilizarea medicinei alternative și cheltuielile au explodat în perioada 1990-1997 [49]. În studiul realizat de Crocetti și colab. (1996), aplicațiile medicale complementare și alternative s-au dovedit a fi frecvent utilizate de pacienții cu cancer [50].
Informațiile despre profilaxie și conștientizarea sănătății în rândul oamenilor cresc, pe măsură ce devine mai greu să găsești un loc cu aer proaspăt.
În special, rezidenții metropolitani încearcă să găsească oportunități de a-și îmbunătăți condițiile fizice și psihologice [47]. HT, o metodă alternativă împotriva numeroaselor boli respiratorii și ale pielii, are loc într-un mediu plăcut și relaxat, are un efect pozitiv asupra stării psihoemoționale a pacienților. Când sunt examinate studiile, se crede că HT poate fi utilă în tratamentul bolilor care apar în procesul COVID-19. Studiile științifice pentru tratamentul pacienților cu COVID-19 sunt recomandate în zonele în care ST și speleoterapia sunt efectuate în mod activ. De asemenea, atunci când este utilizat în plus față de tratamentul medical de bază, metodele dezvoltate pentru a crește eficacitatea medicamentelor și pentru a permite administrarea unor doze mai mici. Pe de altă parte, metodele tind să elimine reacțiile negative la medicament și astfel să crească eficacitatea tratamentului [51].
Într-un studiu realizat de Chervinskaya și Zilber [13] (1995), care a evaluat efectele HT la 124 de pacienți cu diferite boli respiratorii, s-a constatat o îmbunătățire de 70-80% (conform nosologiei) după 3-5 ședințe de HT.
Pacienții au observat o mai bună îndepărtare a sputei, mai puține atacuri de tuse și mai puține tulburări respiratorii, dar și ameliorarea somnului, oboselii, slăbiciunii și a sistemului nervos îmbunătățit. În majoritatea covârșitoare a cazurilor, numărul și intensitatea atacurilor de astm și a suferinței respiratorii au scăzut sau au dispărut. În mod similar, într-un studiu pilot asupra pacienților cu astm, camera de sare halogenată pare să ofere unele efecte benefice copiilor cu astm ușor [52]. Monitorizarea și controlul adecvat al pacienților astmatici cu COVID-19 vor încetini declanșarea astmului și vor ajuta la controlul infecției [53]. În acest sens, se crede că controlul asistat de HT și urmărirea pacienților cu astm bronșic și recuperarea la COVID-19 pot fi benefice.
Într-un alt studiu pe 12 alergători de distanță medie, după tratamentul cu HT, s-a observat o creștere a volumelor respiratorii la toți subiecții și a procentului de subiecți cu un indice respirator excelent, precum și îmbunătățirea respirației, precum și saturația cu oxigen a sângelui arterial și rezistența la apnee și hipoxie [54].
Într-un studiu pilot în care pacienții cu fibroză chistică (CF) au avut nouă ședințe de HT cuprinzând 45 de minute în 3 săptămâni, s-a văzut că pot exista unele beneficii, cum ar fi îmbunătățirea SNOT-20, scării dispneei Borg, zonei fizice, zonei percepției asupra sănătății și zonei digestive la pacienții cu FC cu boală sinusală simptomatică [38].
Într-un studiu efectuat pe 67 de pacienți cu BPOC care recomandă HT pentru ameliorarea disconfortului respirator la pacienții cu BPOC, distanța de mers pe jos și FEVl s-au îmbunătățit la pacienții tratați atât cu HT, cât și cu respirație salină, iar calitatea vieții (SGRQ) îmbunătățită la pacienții tratați cu HT [55 ]. Într-un alt studiu după cursul tratamentului pacienților cu HT, la cei cu BPOC cu simptome pozitive, cum ar fi frecvența și intensitatea reduse a tusei și îndepărtarea mai ușoară a sputei, au fost observate la majoritatea participanților [47].
Au existat studii semnificative că HT, atât ca ST cât și ca terapie rupestră,este utilă în sistemul respirator.
Pentru mai multe articole de la Prima Materia, vezi aceasta categorie.
Pentru mai multe informații abonamente la Salina Prima Materia, vezi aceasta categorie.
Referințe Studiu salinoterapie și Covid 19
Vladeva E. Halotherapy – An alternative method for the treatment of respiratory diseases. Medical University of Varna, 2015:21(1-2): 31-5. doi: 10.14748/hl.v2lil- 2.5050.
Vladeva E, Panajotova L. Halotherapy – Benefits and risks. Scripta Scientifica Salutis Publicae, 2018; 4: 22-6. doi: 10.14748/sssp.v4i0.5010.
Zollman C, Vickers A. What is complementary medicine?. BMJ. 1999:319(7211):693-6. doi: 10.l136/bmj.319.7211.693.
Spiegel D, Stroud P, Fyfe A. Complementary medicine. West I Med 1998:168(4):241-7
Vinogradov V, Dirksing RS. Method of delivering halotherapy. United States Patent Number: 5,881,720. 1999.
Lazarescu H, Simionca I, Hoteteu M, Munteanu A, Rizea I, Iliuta A, Dumitrascu D, Dumitrescu E. Surveys on therapeutic effects of „halotherapy chamber with artificial salt-mine environment” on patients with certain chronic allergenic respiratory pathologies and infectious-inflammatory pathologies. Journal of Medicine and Life 2014;7(Spec Iss 2):83-7.
Rashleigh R, Smith SM, Roberts NJ. A review of halotherapy for chronic obstructive pulmonary disease. International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease 2014;9:239-46. doi: 10.2147/COPD.S5751l.
Eslaminejad A, Taghavi K, Zohal M, Kialashaki M, Fakharian A. Speleotherapy as an effective treatment of chronic obstructive pulmonary disease. J Respir Med Lung Dis. 2017;2(5):1029. ISSN: 2475-5761.
Murthy S, Gomersall CD, Fowler RA. Care for critically Ill patients with COVID-19. JAMA. 2020; 323(15):1499- 1500. doi: 10.1001/jama.2020.3633.
Jiang F, Deng L, Zhang L, Cai Y, Cheung CW, Xia Z. Review of the clinical characteristics of coronavirus disease 2019 (COVID-19). J Gen Intern Med. 2020;35(5):1545-9. doi: 10.1007/sll606-020-05762-w.
Velavan TP, Meyer CG, The COVID-19 epidemic. Tropical Medicine and International Health 2020;25(5):278-80. doi: 10.1111/tmi.13383.
Guan W, Ni Z, Yu H, Liang W, Ou C, He J, et al. Clinical characteristics of 2019 novel coronavirus infection in China. medRxiv preprint posted online on Feb. 9, 2020. doi: 10.11ol/2020.02.06 Copyright © 2020 by Authors. Licensee Modestum. OPEN ACCESS for all. | 5 / 7