Sarea și sănătatea

Sarea și sănătatea

Sarea și sănătatea

Motto: „Aveți sare întru voi și trăiți în pace unii cu alții.” Sfânta Evanghelie după Marcu, 10, 50

Sarea și sănătatea – În vechime, sarea era extrem de prețuită. Nu degeaba se spune în popor despre un om deosebit, că este precum „sarea pământului”. În Imperiul Roman, ostașii erau adesea plătiți în sare (în latină, sal, salis), de unde a ramas și cuvântul care exprima remunerația pentru muncă, salariu (salarium). Pe vremuri, sarea era atât de greu de procurat și valoarea ei era atât de mare, încât nimeni nu-și îngăduia să o risipească. De aici și vorba populară „dacă se varsă sare, iese ceartă.”. La modul propriu, „un grăunte de sare” făcea diferența dintre o mâncare bună și una fără gust, iar la modul figurat, vorba „nesărată” este vorba nelalocul ei, lipsită de  de bun simt.

Oaspeții de mare cinste sunt întâmpinați, deloc întâmplător, „cu pâine și sare”.

Într-un foarte cunoscut basm românesc, o fată de împărat îi spune tatălui ei că îl iubește ca „sarea în bucate”. Știința confirmă astăzi înțelepciunea ascunsă în vorbele aparent ciudate ale fetei: sarea reprezintă un element absolut indispensabil vieții fiziologice a omului. Sarea constituie unul dintre cei mai eficienți și mai răspândiți conservanți alimentari. Trebuie reținut că până la apariția frigiderelor, sarea, în mari cantități, era aceea care se folosea pentru conservarea alimentelor. Nu în ultimul rând, sarea este și un medicament extraordinar, poate unul dintre cele mai vechi remedii din lume, apreciat în medicina populară ca leac de căpătâi.

Ce este, de fapt, sarea?

După definiția forțată din DEX, sarea este „o substanță cristalină, sfărmicioasă, care constituie un condiment de baza în alimentație și este folosită în industria conservelor, în tăbăcărie, în industria chimică etc. clorura de sodiu (NaCl).”. Trebuie să atragem atenția că în aceste definiții, sarea este identificată în mod forțat, după niște criterii și interese industriale și comerciale, cu substanța numită clorură de sodiu (NaCl). SAREA NATURALĂ, ADEVARATĂ, NU A FOST, NU ESTE ȘI NU VA FI NICIODATĂ ACELAȘI LUCRU CU CLORURA DE SODIU (NaCl), O SUBSTANȚĂ OBȚINUTĂ PRIN PROCESAREA CHIMICĂ ȘI MECANICĂ ȘI DENATURAREA SĂRII GRUNJOASE. Să vedem de ce afirmăm aceasta.

De mii de ani, omul a folosit pentru alimentația sa și a animalelor sale numai sare naturală, grunjoasă, sub formă de cristale mari, numită și sare gemă.

Drobii sau bulgării de sare se zdrobeau, se pisau manual, în casă, în piuă, pe masură ce aceasta se consuma. Sarea naturală, gemă se găsește încă în România, din abundență, în zăcăminte de suprafață (munți de sare), în vreme ce în alte țări europene (Austria, Franța), ea este exploatată numai din zăcăminte subterane.

Care este diferența dintre sarea naturală, gemă și sarea de masă, fină și extrafină?

SAREA NATURALĂ GEMĂ, GRUNJOASĂ, NERAFINATĂ este cea care se ia direct din zăcăminte. Ea conține, pe lângă clorura de sodiu (NaCl), peste 80 de substanțe minerale și oligominerale, care îi dau, împreună cu încărcatura sa geo-magnetică, extraordinare proprietăți vindecătoare și gustul său inconfundabil.

Unde se găsește sarea grunjoasă, neiodată?

Sarea și sănătatea – La magazinele naturiste și în Plafaruri, unde se vinde ambalata în pungi de 1, 2 Kg, așa cum s-a impus prin revizuirea din 2004 a Ordonanței din 2002 privitoare la iodarea obligatorie a sării. SAREA DE MASĂ, FINĂ ȘI EXTRAFINĂ se află pe rafturile tuturor supermarket-urilor și pe mesele tuturor restaurantelor. Ea se prezintă sub forma unor granule mici, de culoare albă sau a unui praf alb, super-prelucrat și super-procesat chimic. Acest praf este obținut prin recristalizarea artificială a sării geme și măcinare după granulația dorită.

Acest proces sărăcește aproape complet sarea de elementele minerale și oligominerale, mărind în mod artificial concentrația de clorură de sodiu (NaCl).

În plus, pentru a evita întărirea sării rafinate, fabricanții industriali îi adaugă un „antiaglomerant”, E 535, adică ferocianură de sodiu, un aditiv în mod clar toxic pentru organism, căci este o sare a unei cianuri de fier, oricât am vrea să băgăm capul în nisip, ca struțul. În rezumat – se înlătură oligomineralele, bune pentru sănătate și se adaugă E 535 (ferocianura de sodiu), dăunătoare sănătății, dar bună pentru buzunarele unora.

Sarea rafinată nu are nici o calitate terapeutică și nu mai dă cu adevărat gust alimentelor gătite, dar provoacă hipertensiune.

Medicina populară cunoaște peste o sută de utilizări terapeutice și chiar magice ale sării, care era considerată în trecut un adevărat leac împotriva duhurilor rele și a bântuirilor. Prezentăm mai jos un tabel care evidențiază sărăcia în minerale a sării extrafine, comparativ cu sarea gemă, naturală. Observați că sarea gemă are un procent dublu de Calciu și cel puțin triplu de Magneziu și chiar dacă este vorba de cantități aparent infime, în economia extrem de fină a metabolismului uman, contează ENORM.

 

Compoziție Sare extrafină Sare gemă
NaCl 98,5 97,5
CaCl2 0,1 0,2
MgCl2 0,03 0,1
CaSo4 1,2 1
MgSO4 0,04
Substanțe insolubile în apă 0,06 1,2

Sarea iodată este toxică

În anul 2002, Guvernul României a emis HG 568, o ordonanță care impunea ca toată sarea din comerț să fie iodată. Se afirma că în acest fel vor fi combătute afecțiunile tiroidiene produse de deficiențele de iod. Numeroși cercetători și medici, din România și din străinătate, familiarizați cu această problemă, afirmă însă cu totul altceva decât această versiune oficială. Studii minuțioase în acest sens au revelat că un consum sporit de compuși sintetici ai iodului crește incidența unor afecțiuni tiroidiene autoimune. În plus, favorizează supradezvoltarea și chiar apariția unor procese inflamatorii la nivelul glandei tiroide. Consumul de compuși sintetici ai iodului (ioduri și iodați) produce alergie și mărește intoleranța la substanțele care conțin acest element.

Din experiența altor țări, precum Anglia, Zair, Argentina, Australia, unde s-a practicat iodarea parțială a sării, în unele orașe sau comunități, s-a demonstrat că procedeul trebuie întrerupt imediat, deoarece a crescut ingrijorător numărul cazurilor de hipotiroidie, hipertiroidie, cancer tiroidian și numărul cazurilor de alergie la iod. Unele boli enumerate, precum cancerul tiroidian și unele reacții anafilactice la iod (pot fi șocuri anafilactice) sunt mortale. În Tasmania, țara care a „beneficiat” de iodarea obligatorie a sării și a altor alimente, s-a remarcat faptul că rata cancerului tiroidian a crescut de trei ori. În anul 2001, au existat în România 12.417 cazuri de hipotiroidie; în 2000 fuseseră 11.541, iar din 1994 până în 1999 au fost înregistrate între 4713 și 7359 cazuri de hipotiroidie.

Trebuia, oare, pentru cele 12.417 de cazuri de bolnavi tiroidieni, iodată sarea pentru peste 20 de milioane de oameni, plus animalele?

În plus, tratatul lui Harrison, după care se pregătesc medicii americani afirmă, la pagina 2143, că „din cele 18 cazuri posibile de hipotiroidie, unul singur se datorează deficitului de iod”… Ca urmare, cercetătorii din celelalte țări care au experimentat, cu rezultate negative, iodarea parțială a sării, au observat că dacă dai iod unei populații oarecare, unii fac hipotiroidie, alții fac hipertiroidie, unii fac cancere de tiroidă, alții fac reacții alergice. Din moment ce mai mult de 99% din locuitorii României sunt eutiroidieni, adică normali din punct de vedere tiroidian, nu se justifică deloc administrarea pe trei căi a iodului… Cauza impunerii unei astfel de măsuri nu are nimic de a face cu criteriul umanitar. Mai degrabă este vorba de anumite grupuri de interese, care iau bani grei de pe urma procesului de iodare a sării.

Terapia internă cu sare

Sarea și sănătatea –  Toate recomandările privesc exclusiv sarea naturală, grunjoasă, gemă, neiodată și NU sarea „fină” de masă!

Digestie dificilă, constipație, slăbiciune corporală, subponderalitate

Se consumă hrană condimentată cu sare gemă sau sare marină (se găsesc în comerț), care au un gust mult mai intens. S-a constatat că sarea naturală are un efect mult mai puternic de stimulare a secreției de sucuri gastrice și că este un excelent activator al peristaltismului gastrointestinal, cu condiția să fie consumată cu moderație. De altfel, încă de acum 500 de ani, celebrul medic și alchimist al Evului Mediu Paracelsus nota într-un tratat că digestia și excreția sunt mult perturbate de absența sării din alimentație.

Hipotensiune arterială, aritmie cardiacă

Dimineața, pe stomacul gol, se administrează un sfert de cuțit de sare marină (aproximativ 0,25 g), care se inghite cu o cană (250-300 ml) de apă plată. Tratamentul se face vreme de minimum o jumătate de an. Studii recente arată că se obțin rezultate deosebit de bune, cu condiția ca tratamentul să fie asociat cu alimentația predominant vegetariană.

Osteoporoza, crampe musculare

Se vor săra alimentele exclusiv cu sare gemă neiodată, care este foarte bogată în oligoelemente implicate în procesele de asimilație a calciului. Intoxicații cu substanțe luate pe cale orală – într-un litru și jumătate de apă călduță se pune o lingură de sare și se amestecă bine. Se bea rapid, pe nerăsuflate. Imediat după ingerare, va apărea o senzație puternică de vomă. Vom evacua conținutul stomacului, aplecându-ne în față, „gâdilând” cu inelarul și arătătorul mâinii drepte glota (omușorul) și presând simultan cu putere stomacul cu mâna stângă, strânsă în pumn. Reflexul vomitiv va permite eliminarea, odată cu apa sărată, a substanțelor toxice care ne-au creat probleme.

Tuse persistentă, tuse uscată

Se țin pe limbă cât mai mult timp câteva granule de sare gemă (nu mai mult de un vârf de cuțit). Reacția de stopare a tusei se va declanșa prin două mecanisme: prin salivație, care va deveni mult mai abundentă și prin stimularea directă a sistemului nervos central, prin intermediul papilelor gustative.

Contraindicații la administrarea internă a sării

Aportul masiv de sare este contraindicat în cazurile de hipertensiune și tromboză gravă, precum și în fazele acute ale gastritei hiperacide și ale ulcerului gastroduodenal.

Tratament extern cu sare

Sarea și sănătatea – Calculi renali, colici renale – un săculeț de pânză plin cu sare gemă se pune pe un calorifer sau pe altă sursă de căldură și se lasă să se încălzească până la 50-60 de grade Celsius. Se aplică apoi pe șale (zona lombară), unde se ține vreme de o jumătate de oră.

Ulcerații pe piele

În două linguri de miere de albine se pune o jumătate de linguriță de sare și se amestecă bine, până când se omogenizează. Se aplică apoi acest preparat pe zonele afectate. Rezultatele terapeutice sunt uimitoare, acesta fiind un străvechi remediu, menționat în tratatele medicale grecești.

Arsuri de gradul I și II

Pe zona afectată se presară sare grunjoasă din belșug. Aceasta aplicație va spori pe moment senzația de usturime, dar apoi edemele vor fi mult reduse, iar vindecarea va fi considerabil mai rapidă. Nu se aplică sare pe arsurile grave, cu rană deschisă, întrucât produce o usturime insuportabilă.

Nas înfundat (rinită cronică)

La un pahar de apă caldă se pune o linguriță de sare gemă sau marină și se amestecă bine pentru a se omogeniza. Se pune această apă sărată caldă în palmă și se trage pe nara stângă și apoi pe nara dreaptă, alternativ, pentru desfundarea căilor nazale. Acest procedeu este bine să se facă în fiecare dimineață, pentru drenarea căilor respiratorii, înlăturarea surplusurilor de mucus, mărirea acuității olfactive.

Dureri de gât

Într-un pahar cu apă fierbinte, se pun două lingurițe de sare naturală, după care se amestecă bine până când sarea se dizolvă complet. Se face gargară cu acest preparat. Este de dorit ca apa să fie cât mai fierbinte și să ajungă cât mai jos în gât. Se reia acest tratament de 2-3 ori pe zi, până la dispariția completă a afecțiunii.

Băile cu apă sărată

Sarea și sănătatea – Sunt un remediu tradițional de medicină populară care se aplică astăzi, cu un succes extraordinar, în clinici moderne din Austria și Germania. La o cadă de apă caldă (aproximativ 150 de litri), se folosesc două kilograme de sare gemă neiodată (amestecată în prealabil cu apă fierbinte, pentru a se dizolva mai ușor). Baia durează 20-30 de minute și este important ca temperatura apei să fie menținută mereu peste 37 de grade Celsius, pentru ca acțiunea terapeutică să fie maximă. Cercetătorii au observat că aceste băi, care se fac o dată la 3-4 zile, au efectele cele mai puternice în preajma lunii pline (de preferat cu 2-3 zile înainte).

Iată indicațiile terapeutice ale acestor băi:

Dermatoze infecțioase

Se fac băi parțiale, înmuind doar segmentul afectat, vreme de 15 minute, în apă sărată caldă (7 linguri de sare la litru). Imediat după baie, pielea nu se șterge, ci se tamponează puțin și se lasă să se usuce. Acest remediu este excelent în tratarea infecțiilor bacteriene și micotice (produse de ciuperci parazite).

Reumatism

Se fac de două ori pe săptămână băi complete cu apă sărată fierbinte. Cele mai eficiente sunt băile preparate cu sare marină neiodată, dar efecte foarte bune s-au obținut și cu sarea de mină, cu cristale mari (nemăcinată).

Cistite, infecții urinare

Se fac băi complete sau băi de șezut cu apă ceva mai sărată: 5 linguri de sare la litru. Baia va fi făcuta în fiecare seară, până la vindecarea afecțiunii, iar apa trebuie să fie cât mai fierbinte, însă suportabilă (peste 38 de grade). Imediat după baie vă veți șterge și vă veți relaxa la caldură, evitând expunerea la frig sau curent.

Anexita, metro-anexita

Se aplică procedura de la infecțiile renale. Suplimentar, se va adauga în apa sărată de baie puțină tinctură de iod.

Răceala și gripa

Se fac băi ale picioarelor (tălpi și glezne) cu apă fierbinte, cu foarte multă sare (10 linguri la litru). Băile vor dura 10 minute, după care ne vom încălța cu șosete groase și ne vom așeza la căldură, așa încât să transpirăm.

Sarea și energia aurică

Sarea și sănătatea – S-a constatat experimental că sarea naturală, netratată prin nici un fel de procedeu chimic sau termic, are o misterioasă influența asupra corpului bioenergetic al ființei umane. Toți cercetătorii din acest domeniu de frontieră sunt de acord că sarea naturală este un excelent agent de purificare al aurei umane. La fel ca și apa, sarea absoarbe – se pare – radiațiile bioenergetice nocive, curățând – din punct de vedere energetic – zonele în care este aplicată. Iată câteva aplicații practice ale acestor proprietăți bioenergetice ale cristalelor de sare:

Oboseala

O procedură de medicină populară românească ce și-a dovedit adesea eficiența este să punem un săculeț cu sare călduță pe ceafă atunci când suntem obosiți. Tot un săculet cu sare era pus și în leagănul copiilor, ca să nu se deoache și să aibă somnul lin, între haine, ca să le asigure durabilitatea, precum și pentru a le impregna cu o misterioasă capacitate de protectie împotriva „făcăturilor de tot felul”.

Bijuteriile, mai ales cele vechi, se spune că păstrează foarte multe din impregnările negative ale celor care le-au purtat de-a lungul timpului. Din acest motiv, ele se lasă o perioadă de minimum 49 de zile să stea în sare gemă, înainte de a fi purtate. La fel se procedează și cu cristalele sau cu pietrele semiprețioase.

Sarea și sănătatea merg mână în mână!

Pentru mai multe din gama produse de sare comercializate de Prima Materia, vezi aceasta categorie.

 

1.631 thoughts on “Sarea și sănătatea

 1. Gilberto says:

  Thank you, I have just been searching for information approximately this subject
  for a long time and yours is the best I have found out till now.
  However, what about the conclusion? Are you sure about the supply?

 2. Riley says:

  Thank you a bunch for sharing this with all people you really understand what you’re speaking approximately!
  Bookmarked. Kindly also seek advice from my web site =).
  We may have a link trade agreement between us

 3. Eloisa says:

  Right now it appears like WordPress is the top blogging
  platform out there right now. (from what I’ve
  read) Is that what you’re using on your blog?

 4. Lawerence says:

  Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but after
  reading through some of the post I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking
  and checking back often!

 5. Shelly says:

  Normally I don’t learn post on blogs, but I would like to say that
  this write-up very pressured me to take a look at and do it!
  Your writing taste has been surprised me. Thank you, very great post.

 6. Gerardo says:

  I think everything said made a ton of sense. But, consider this, what if you were to write a killer title?
  I am not saying your information isn’t good, however
  suppose you added something that grabbed folk’s attention? I mean Sarea și sănătatea –
  Articole- Gabotti Prima Materia is a little boring.
  You ought to peek at Yahoo’s home page and note how they create news
  titles to get people to open the links. You might
  add a video or a related picture or two to grab
  readers interested about everything’ve got to say.
  In my opinion, it might make your blog a little bit more interesting.

 7. Carmella says:

  hey there and thank you for your info – I’ve certainly picked
  up something new from right here. I did however expertise some technical points using this site, since I experienced to reload the site lots of times previous to
  I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK?

  Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will
  sometimes affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising
  and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS
  to my email and can look out for much more of your respective fascinating content.
  Make sure you update this again soon.

 8. Irish says:

  I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a
  blog that’s both educative and interesting, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head.
  The issue is an issue that not enough people are speaking
  intelligently about. I am very happy I stumbled across this in my hunt for something relating to this.

 9. Hester says:

  We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site offered us with valuable info to work on. You’ve done an impressive
  job and our entire community will be grateful to you.

 10. Una says:

  Howdy! I just wish to give you a huge thumbs up for the
  great info you’ve got here on this post. I
  am coming back to your site for more soon.

 11. Quinton says:

  Hi there! Do you know if they make any plugins to assist
  with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Thanks!

 12. Brayden says:

  Heya i’m for the primary time here. I found this board and I
  in finding It truly useful & it helped me out much. I hope to offer one thing again and help others such as you aided me.

 13. Susanna says:

  I have been surfing on-line more than 3 hours lately, yet
  I never discovered any fascinating article like yours.
  It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you probably did, the internet can be much more useful than ever before.

 14. Dylan says:

  Aw, this was a very good post. Taking the time and actual effort to produce a really
  good article… but what can I say… I put things off a whole
  lot and never seem to get nearly anything done.

 15. Patrick says:

  Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you
  writing this article and the rest of the website is also very good.

 16. Shawna says:

  Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wanted to
  say that I have really loved surfing around your weblog posts.
  After all I will be subscribing for your feed and I’m hoping you write again very soon!

 17. Lyndon says:

  Every weekend i used to pay a visit this web page, as i want enjoyment, for the
  reason that this this web site conations genuinely good funny information too.

 18. Corey says:

  What i do not realize is if truth be told how you are
  not actually much more smartly-favored than you may be now.
  You are very intelligent. You already know therefore significantly on the subject of this matter,
  made me for my part imagine it from so many varied angles.

  Its like women and men aren’t involved except it’s something to do with Girl gaga!
  Your personal stuffs nice. Always deal with it up!

 19. Karolyn says:

  You are so cool! I don’t believe I have read through anything like that before.

  So great to discover someone with some unique thoughts on this issue.
  Seriously.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the
  web, someone with a little originality!

 20. Ona says:

  I’m gone to say to my little brother, that he should
  also pay a quick visit this webpage on regular basis to
  get updated from newest news update.

 21. Larae says:

  I think everything posted was very reasonable. But,
  what about this? what if you added a little information? I mean, I
  don’t wish to tell you how to run your blog, but what if you added
  something that makes people want more? I mean Sarea și sănătatea – Articole- Gabotti Prima Materia is a little plain. You
  should glance at Yahoo’s front page and see how they create article titles to
  grab viewers interested. You might add a related video or a related picture
  or two to get people interested about everything’ve
  written. Just my opinion, it could bring your blog a little livelier.

 22. Chadwick says:

  My family members always say that I am wasting my time here at web, but I know I am getting know-how everyday by
  reading such nice articles or reviews.

 23. Pat says:

  Hey this is kinda of off topic but I was wondering if
  blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get advice from someone with experience.

  Any help would be greatly appreciated!

 24. Boris says:

  I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really
  nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website
  to come back in the future. All the best

 25. Ceola Stribble says:

  Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say superb blog!

 26. discover here says:

  A motivating discussion is definitely worth comment. I do think that you need to write more on this issue, it might not be a taboo matter but generally folks don’t discuss such topics. To the next! Best wishes.

 27. Stealthmusicuk.com says:

  A fascinating discussion is worth comment. I think that you need to publish more on this issue, it might not be a taboo subject but typically folks don’t talk about such topics. To the next! Best wishes!

 28. make your drake says:

  I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s both equally educative and engaging, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The issue is something that too few folks are speaking intelligently about. I am very happy I stumbled across this in my hunt for something relating to this.

 29. mp3juice says:

  You’ve made some really good points there. I looked on the internet for more information about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 30. tubidy says:

  I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog. I am hoping to check out the same high-grade content from you later on as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my very own site now 😉

 31. mp3juices says:

  I was pretty pleased to uncover this site. I need to to thank you for ones time due to this fantastic read!! I definitely really liked every part of it and i also have you bookmarked to see new information in your site.

 32. ig says:

  I believe that is among the so much vital info
  for me. And i’m glad studying your article. However should observation on few common things,
  The site style is perfect, the articles is in reality great : D.

  Excellent activity, cheers

 33. RV Shop Near Me says:

  Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am having difficulties with your RSS. I donít understand the reason why I am unable to join it. Is there anybody having similar RSS issues? Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanx!!

 34. company website says:

  This is the perfect webpage for anybody who wants to understand this topic. You realize a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really will need to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a subject that’s been written about for many years. Excellent stuff, just great.

 35. RV Collision Mechanics In California says:

  Iím amazed, I must say. Rarely do I come across a blog thatís equally educative and interesting, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is something not enough people are speaking intelligently about. I’m very happy that I came across this during my search for something relating to this.

 36. mp3juice says:

  Hi, I do think this is an excellent site. I stumbledupon it 😉 I am going to revisit once again since I book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

 37. Anda bisa melihat di sini says:

  Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am having issues with your RSS. I don’t understand why I can’t join it. Is there anybody getting the same RSS problems? Anyone who knows the solution can you kindly respond? Thanks!

 38. pissing says:

  Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon on a daily basis. It’s always interesting to read through content from other writers and use something from their websites.

 39. porn says:

  It’s nearly impossible to find well-informed people for this topic, however, you sound like you know what you’re talking about! Thanks

 40. blog saya says:

  This is the perfect website for anyone who wishes to understand this topic. You understand a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a subject that’s been discussed for years. Wonderful stuff, just wonderful.

 41. important link says:

  Hello there! This article could not be written much better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I will send this post to him. Pretty sure he’ll have a good read. Many thanks for sharing!

 42. Porn says:

  Hi there! I simply want to offer you a big thumbs up for the great info you have got here on this post. I am coming back to your blog for more soon.

 43. https://snaptik.vin says:

  Hi! I could have sworn I’ve been to this web site before but after looking at a few of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely pleased I found it and I’ll be book-marking it and checking back frequently.

 44. Avanda Alvin says:

  An impressive share! I’ve just forwarded this onto a coworker who has been doing a little homework on this. And he in fact bought me dinner simply because I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to talk about this matter here on your website.

 45. fakaza says:

  That is a really good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Brief but very accurate information… Appreciate your sharing this one. A must read post!

 46. see this here says:

  Aw, this was an exceptionally nice post. Taking the time and actual effort to make a great article… but what can I say… I put things off a whole lot and don’t seem to get anything done.

 47. original site says:

  Aw, this was an incredibly good post. Finding the time and actual effort to make a great article… but what can I say… I procrastinate a lot and don’t manage to get nearly anything done.

 48. south african music says:

  When I initially commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is a means you are able to remove me from that service? Appreciate it.

 49. check my site says:

  I absolutely love your site.. Great colors & theme. Did you make this website yourself? Please reply back as I’m trying to create my own website and would like to learn where you got this from or what the theme is named. Thank you.

 50. icejesque says:

  Although it is only a small realm, Zhao Ling is more than a little bit stronger clomid and nolvadex During the postpartum period, estrogen levels are very low, especially in women who breastfeed their babies, causing a decrease in vaginal lubrication

 51. Honvedo says:

  Proteoglycans Potential agents in mammographic density and the associated breast cancer risk, J Mammary Gland Biol Neoplasia 20 2015, 121 131 clomid success rate WELLBUTRIN is not approved for smoking cessation treatment; however, it contains the same active ingredient as the smoking cessation medication ZYBAN

 52. world news says:

  Heya i?m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.

 53. rv interior remodeling says:

  Hello! I could have sworn Iíve visited your blog before but after browsing through some of the articles I realized itís new to me. Regardless, Iím definitely delighted I stumbled upon it and Iíll be book-marking it and checking back regularly!

 54. utility trailer repair near me says:

  Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am encountering difficulties with your RSS. I donít know why I am unable to subscribe to it. Is there anyone else having the same RSS problems? Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanks!!

 55. nearby rv repair says:

  Hello, I believe your website could possibly be having web browser compatibility problems. Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it has some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Aside from that, great website!

 56. trailer repair nearby says:

  An intriguing discussion is worth comment. There’s no doubt that that you ought to write more on this subject matter, it might not be a taboo subject but typically folks don’t talk about such subjects. To the next! Kind regards!!

 57. specialty van repair near me says:

  Iím amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog thatís both educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is something not enough people are speaking intelligently about. Now i’m very happy I stumbled across this during my hunt for something concerning this.

 58. sprinter repair open late says:

  After exploring a few of the blog posts on your site, I really like your way of blogging. I added it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Please visit my website too and let me know how you feel.

 59. mp3 says:

  Right here is the perfect site for everyone who would like to find out about this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally would want to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a topic that has been discussed for decades. Wonderful stuff, just wonderful.

 60. camper van service nearby says:

  After exploring a handful of the blog articles on your website, I seriously appreciate your way of blogging. I added it to my bookmark site list and will be checking back soon. Take a look at my website as well and let me know what you think.

 61. Kuliah di Luar Negeri says:

  After I originally left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I get four emails with the same comment. There has to be an easy method you are able to remove me from that service? Kudos.

 62. Tubidy says:

  Everything is very open with a very clear description of the issues. It was truly informative. Your website is very helpful. Thank you for sharing!

 63. exterior building cleaning says:

  After checking out a few of the articles on your web page, I really appreciate your technique of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Please visit my website too and tell me your opinion.

 64. my sources says:

  You’re so interesting! I don’t think I’ve truly read anything like this before. So wonderful to discover another person with a few original thoughts on this subject matter. Seriously.. many thanks for starting this up. This site is something that is required on the web, someone with a bit of originality.

 65. Victor Kolodzieski says:

  I blog often and I really appreciate your content. This great article has really peaked my interest. I will bookmark your website and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your Feed too.

 66. Anonim says:

  That is a very good tip especially to those new to the blogosphere. Brief but very precise infoÖ Thanks for sharing this one. A must read post!

 67. Anonim says:

  I have to thank you for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping to check out the same high-grade content from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my very own blog now 😉

 68. Tubidy says:

  Hello! I just want to offer you a huge thumbs up for your excellent info you have right here on this post. I’ll be returning to your website for more soon.

 69. Jenee Tina says:

  I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I really hope to view the same high-grade content from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal website now 😉

 70. Download Music says:

  I really love your site.. Great colors & theme. Did you make this site yourself? Please reply back as I’m looking to create my own site and want to know where you got this from or exactly what the theme is called. Many thanks!

 71. Anonim says:

  I would like to thank you for the efforts you have put in penning this blog. I really hope to check out the same high-grade blog posts by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal website now 😉

 72. visit this page says:

  Can I simply say what a relief to discover somebody who really knows what they’re discussing online. You actually know how to bring a problem to light and make it important. More and more people must check this out and understand this side of the story. I was surprised you’re not more popular because you surely have the gift.

 73. Anonim says:

  Your style is really unique compared to other folks I have read stuff from. Thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just book mark this blog.

 74. discover here says:

  A fascinating discussion is worth comment. I believe that you ought to write more about this issue, it may not be a taboo matter but usually people do not speak about such issues. To the next! Kind regards.

 75. Ford Motorhome Repair Near Me says:

  Howdy! I could have sworn Iíve visited this web site before but after going through some of the posts I realized itís new to me. Regardless, Iím certainly delighted I found it and Iíll be bookmarking it and checking back regularly!

 76. Abo Mvelo Daliwonga Mp3 Download says:

  Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am encountering difficulties with your RSS. I don’t know the reason why I can’t subscribe to it. Is there anybody else having similar RSS problems? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanks!

 77. Local Marketing Consultants says:

  Hello there! I could have sworn Iíve visited this web site before but after looking at some of the articles I realized itís new to me. Regardless, Iím definitely pleased I stumbled upon it and Iíll be bookmarking it and checking back regularly!

 78. South African Mp3 Download says:

  After I initially left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I receive 4 emails with the same comment. Perhaps there is a means you are able to remove me from that service? Many thanks.

 79. letsmix says:

  I was pretty pleased to find this great site. I want to to thank you for your time just for this wonderful read!! I definitely savored every part of it and I have you saved as a favorite to look at new stuff in your web site.

 80. Learn Google Ads says:

  Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I am going to return yet again since i have book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 81. umqhele nethawula mp3 download says:

  Right here is the right web site for anyone who really wants to find out about this topic. You realize a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a topic that has been written about for decades. Wonderful stuff, just great.

 82. Seo Advertising says:

  Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon on a daily basis. It will always be helpful to read through content from other authors and practice something from other sites.

 83. see says:

  I blog frequently and I seriously thank you for your information. The article has really peaked my interest. I will take a note of your website and keep checking for new details about once per week. I opted in for your Feed too.

 84. опрессовка стоимость says:

  I know this if off topic but I’m looking into starting
  my own weblog and was curious what all is required to get set up?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet smart so I’m not 100% certain. Any
  tips or advice would be greatly appreciated. Many thanks

 85. you could look here says:

  I’m very pleased to find this site. I need to to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely loved every part of it and i also have you bookmarked to see new information in your website.

 86. RV Wrap Near Me says:

  Hello there, I do think your website may be having browser compatibility issues. Whenever I take a look at your site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, great blog!

 87. RV Chassis Repair Near Me says:

  Can I simply say what a relief to find somebody who actually understands what they’re talking about online. You certainly realize how to bring a problem to light and make it important. A lot more people really need to look at this and understand this side of the story. It’s surprising you aren’t more popular because you definitely have the gift.

 88. you could check here says:

  Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate you taking the time and effort to put this short article together. I once again find myself spending a lot of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 89. dialihkan ke sini says:

  I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and interesting, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem is something which too few people are speaking intelligently about. I’m very happy that I found this during my hunt for something concerning this.

 90. like it says:

  Right here is the perfect blog for anybody who would like to find out about this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You certainly put a new spin on a subject which has been written about for ages. Great stuff, just great.

 91. gudang download lagu says:

  I blog quite often and I seriously appreciate your information. This article has really peaked my interest. I’m going to book mark your website and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your RSS feed as well.

 92. ver este sitio web says:

  You’re so awesome! I do not think I have read through something like this before. So wonderful to find another person with original thoughts on this issue. Seriously.. many thanks for starting this up. This site is one thing that is needed on the internet, someone with a bit of originality.

 93. curso mecânica automotiva says:

  I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it?s rare to see a nice blog like this one today..

 94. intip website ini says:

  May I simply just say what a comfort to uncover someone who really understands what they are discussing on the web. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to check this out and understand this side of your story. I can’t believe you are not more popular since you most certainly possess the gift.

 95. Curso de Sinuca Baianinho de Mauá says:

  Thanks for your write-up. What I want to say is that when you are evaluating a good on the web electronics retail outlet, look for a website with complete information on critical indicators such as the personal privacy statement, safety details, payment guidelines, and various terms and also policies. Continually take time to look into the help and FAQ areas to get a much better idea of the way the shop will work, what they are capable of doing for you, and how you can make use of the features.

 96. curso de automobilismo virtual says:

  I have noticed that of all varieties of insurance, medical health insurance is the most debatable because of the issue between the insurance plan company’s obligation to remain afloat and the consumer’s need to have insurance policies. Insurance companies’ income on wellness plans are very low, therefore some organizations struggle to make a profit. Thanks for the concepts you discuss through this website.

 97. digital marketing agency says:

  Can I simply say what a aid to find someone who truly is aware of what theyre speaking about on the internet. You undoubtedly know the right way to bring a difficulty to mild and make it important. Extra people have to learn this and perceive this side of the story. I cant imagine youre not more well-liked since you definitely have the gift.

 98. Tubidy Mp3 Mp4 Download says:

  I seriously love your website.. Excellent colors & theme. Did you make this web site yourself? Please reply back as I’m looking to create my very own website and would love to learn where you got this from or exactly what the theme is called. Thanks.

 99. Reed Angelle says:

  After study a number of of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site checklist and will probably be checking back soon. Pls try my web page as effectively and let me know what you think.

 100. linked here says:

  I’m amazed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s both equally educative and amusing, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is an issue that too few people are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I found this during my hunt for something relating to this.

 101. curso home office lucrativo gratuito says:

  One other issue is that if you are in a predicament where you do not possess a co-signer then you may genuinely wish to try to make use of all of your financial aid options. You will discover many grants and other free college funding that will give you funds to support with institution expenses. Many thanks for the post.

 102. porn says:

  You have made some really good points there. I looked on the net to find out more about the issue and found most people will go along with your views on this site.

 103. perusahaanku says:

  I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I really hope to see the same high-grade blog posts by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own blog now 😉

 104. cara download lagu says:

  I seriously love your blog.. Great colors & theme. Did you create this website yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own site and would like to learn where you got this from or just what the theme is called. Cheers.

 105. Tcc Prático Método de 9 Passos André Fontenelle says:

  I do enjoy the manner in which you have presented this particular problem and it does indeed present me personally some fodder for thought. Nonetheless, from everything that I have experienced, I really trust when the actual feedback pile on that people continue to be on point and don’t start on a soap box regarding the news of the day. Yet, thank you for this exceptional point and though I can not go along with the idea in totality, I regard your point of view.

 106. mp3juices says:

  Aw, this was an exceptionally good post. Spending some time and actual effort to produce a good article… but what can I say… I hesitate a whole lot and don’t seem to get anything done.

 107. Escorts Service Delhi says:

  Thanks for any other informative site. The place else may just I get that type of info written in such a perfect means? I have a project that I am simply now working on, and I have been at the glance out for such information.

 108. mp3juice says:

  Hello there! I simply wish to give you a big thumbs up for your great information you have here on this post. I will be returning to your website for more soon.

 109. Concurso Área Fiscal says:

  Thanks for your post here. One thing I would like to say is that most professional fields consider the Bachelor’s Degree just as the entry level standard for an online college diploma. When Associate Certifications are a great way to begin with, completing your Bachelors uncovers many doors to various occupations, there are numerous online Bachelor Course Programs available via institutions like The University of Phoenix, Intercontinental University Online and Kaplan. Another issue is that many brick and mortar institutions offer Online editions of their degree programs but usually for a drastically higher amount of money than the companies that specialize in online higher education degree plans.

 110. Concurseiros Unidos says:

  I’ve come across that today, more and more people are increasingly being attracted to video cameras and the field of picture taking. However, to be a photographer, you will need to first shell out so much time period deciding which model of digital camera to buy along with moving store to store just so you may buy the least expensive camera of the brand you have decided to choose. But it will not end now there. You also have to contemplate whether you should purchase a digital dslr camera extended warranty. Thanks a bunch for the good suggestions I received from your site.

 111. Vern Bucciarelli says:

  Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Great. I’m also an expert in this topic so I can understand your effort.

 112. have a peek at this site says:

  Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I will come back once again since I book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

 113. go to url says:

  I do agree with all of the ideas you’ve presented in your post. They’re very convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for beginners. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

 114. music download says:

  Aw, this was an extremely nice post. Finding the time and actual effort to produce a superb article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and don’t manage to get nearly anything done.

 115. milf porn says:

  You have made some decent points there. I looked on the web to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 116. https://mp3juice.org.za says:

  I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both equally educative and engaging, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something that not enough people are speaking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this during my hunt for something regarding this.

 117. curso de corretor de imóveis online says:

  It is the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or tips. Maybe you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 118. Drive Cursos de Marketing Digital says:

  Thanks for your publication. I would also love to comment that the first thing you will need to complete is determine whether you really need repairing credit. To do that you simply must get your hands on a duplicate of your credit report. That should not be difficult, since government necessitates that you are allowed to acquire one totally free copy of your real credit report per year. You just have to inquire the right folks. You can either read the website owned by the Federal Trade Commission and also contact one of the leading credit agencies instantly.

 119. visit the site says:

  An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a friend who was doing a little homework on this. And he actually ordered me breakfast because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to talk about this issue here on your web page.

 120. Código Estilo 2.0 Alberto Solon says:

  I’ve learned some important things as a result of your post. I might also like to convey that there might be situation in which you will have a loan and never need a co-signer such as a National Student Support Loan. In case you are getting financing through a regular bank or investment company then you need to be made ready to have a cosigner ready to enable you to. The lenders will certainly base their decision over a few elements but the main one will be your credit standing. There are some lenders that will also look at your job history and make a decision based on this but in many cases it will hinge on your rating.

 121. Optima Tax Review says:

  Interesting post here. One thing I’d like to say is the fact most professional areas consider the Bachelor’s Degree like thejust like the entry level requirement for an online course. Although Associate Qualifications are a great way to begin, completing your current Bachelors presents you with many entrance doors to various professions, there are numerous online Bachelor Course Programs available via institutions like The University of Phoenix, Intercontinental University Online and Kaplan. Another issue is that many brick and mortar institutions provide Online variants of their college diplomas but normally for a considerably higher cost than the institutions that specialize in online degree plans.

 122. Anthem Tax Review says:

  Thanks for another informative web site. Where else could I get that kind of info written in such a perfect way? I’ve a project that I’m just now working on, and I’ve been on the look out for such info.

 123. Civic Tax Review says:

  An fascinating discussion is worth comment. I feel that it’s best to write more on this matter, it may not be a taboo subject however usually individuals are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers

 124. Justice Tax Review says:

  It is perfect time to make a few plans for the longer term and it is time to be happy. I’ve learn this put up and if I could I wish to suggest you some attention-grabbing things or tips. Maybe you could write subsequent articles regarding this article. I wish to read more things approximately it!

 125. mp3juice says:

  Can I simply just say what a relief to discover someone who really knows what they’re talking about on the net. You definitely realize how to bring a problem to light and make it important. A lot more people have to look at this and understand this side of the story. I can’t believe you’re not more popular given that you surely possess the gift.

 126. Tax Relief Center Review says:

  I have been browsing online greater than three hours nowadays, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours. It?s lovely value sufficient for me. In my view, if all site owners and bloggers made excellent content as you probably did, the internet will likely be a lot more useful than ever before.

 127. vpn for Android says:

  Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 128. porn video says:

  May I simply say what a relief to find somebody that actually knows what they are discussing on the internet. You actually understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people really need to look at this and understand this side of your story. I was surprised that you’re not more popular because you surely possess the gift.

 129. Diamond Leader says:

  I cherished up to you’ll receive carried out right here. The cartoon is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you want be handing over the following. sick definitely come more before once more since exactly the similar just about a lot steadily inside of case you defend this hike.

 130. microsoft templates says:

  I am grateful for your post. I would really like to say that the cost of car insurance differs a lot from one insurance plan to another, simply because there are so many different issues which bring about the overall cost. For example, the brand name of the automobile will have a tremendous bearing on the cost. A reliable outdated family motor vehicle will have an inexpensive premium over a flashy fancy car.

 131. rateio de cursos says:

  I used to be very pleased to find this web-site.I wished to thanks on your time for this excellent read!! I definitely having fun with each little little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.

 132. Loja do Rateio says:

  I don?t even know the way I ended up right here, however I assumed this publish used to be good. I don’t know who you are but certainly you are going to a well-known blogger in case you aren’t already 😉 Cheers!

 133. biohacking academy says:

  Thanks for your valuable post. Through the years, I have come to be able to understand that the symptoms of mesothelioma are caused by the actual build up connected fluid involving the lining on the lung and the chest muscles cavity. The illness may start inside the chest vicinity and spread to other limbs. Other symptoms of pleural mesothelioma cancer include weight-loss, severe inhaling and exhaling trouble, a fever, difficulty swallowing, and puffiness of the neck and face areas. It really should be noted that some people living with the disease never experience just about any serious indicators at all.

 134. Scrap Car Removal Coquitlam says:

  Thanks for revealing your ideas right here. The other issue is that any time a problem occurs with a computer motherboard, folks should not have some risk connected with repairing the item themselves because if it is not done right it can lead to irreparable damage to the entire laptop. It is usually safe to approach a dealer of a laptop for the repair of its motherboard. They’ve got technicians with an expertise in dealing with mobile computer motherboard complications and can have the right analysis and accomplish repairs.

 135. description says:

  I really love your website.. Pleasant colors & theme. Did you make this amazing site yourself? Please reply back as I’m looking to create my own site and want to find out where you got this from or what the theme is called. Cheers!

 136. go to my site says:

  Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am going through problems with your RSS. I don’t understand the reason why I can’t join it. Is there anybody else having identical RSS issues? Anybody who knows the answer will you kindly respond? Thanks.

 137. Rateio Premium says:

  An additional issue is that video games are usually serious in nature with the principal focus on studying rather than leisure. Although, there’s an entertainment factor to keep your children engaged, each game is frequently designed to work with a specific group of skills or program, such as mathematics or scientific disciplines. Thanks for your post.

 138. mp3 juice says:

  Excellent post. I was checking continuously this blog and I am inspired! Very helpful information specially the last part 🙂 I handle such information a lot. I was looking for this certain information for a very long time. Thank you and good luck.