Mojar din lemn cu pistil
Mojarul, un obiect ce încă își mai găsește utilizare prin casele noastre, a avut încă din preistorie o paletă largă de întrebuințări: pregătirea ingredientelor pentru mâncare, zdrobit plante, pietre și insecte pentru pigmenți sau diverselor remedii. Această diversitate de utilizări s-a păstrat până în epoca modernă, când mare parte din aceste roluri sunt preluate de alte instrumente și/sau mașini.
Simbol al spițeriilor, mojarul de bronz este considerat unul dintre cele mai vechi piese de echipament farmacolog. Mojarele erau realizate dintr-o varietate de materiale: sticlă, piatră, marmură, lemn, dar cel mai căutat era mojarul din bronz. Bronzul era de multe ori denumit metal de clopot, fiindcă era cel mai solicitat de biserici pentru confecționarea clopotelor.
Mojarele din bronz au fost cele mai utilizate și căutate până în secolul 18, când Josiah Wedgewood a introdus pe piață mojarul din porțelan (1779). Manualele de chimie de secol 18 recomandă evitarea utilizării ustensilelor pe bază de cupru. Se recomandau cele care aveau un strat de cositor pentru a împiedica reacții chimice. Exista preferință pentru ustensile de bronz, mai puțin reactive sau lemn, porțelan , sticlă și piatră.
Dacă vă plac gustul și mirosul frunzelor proaspăt zdrobite sau vă este necesară o ustensilă pentru mărunțirea sării sau a usturoiului, acest Mojar din lemn cu pistil va deveni cel mai bun prieten în bucătărie.
Mojarul și pistilul sunt instrumente folosite la sfărâmarea, pisarea și amestecarea sării , a condimentelor și a frunzelor.
Pistilul are forma unui bastonaș solid al cărui capăt este folosit la zdrobire și măcinare. Mojarul este un vas dur, de obicei confecționat din lemn de esență tare, marmură, argilă sau piatră.
Atunci când zdrobești ierburi sau verdețuri în mojar, se eliberează uleiurile esențiale pe care acestea le conțin. Astfel, aroma lor, atunci când le adaugi în sosuri sau alte feluri de mâncare, este mai puternică decât dacă le-ai toca mărunt cu un cuțit.
Metoda este foarte bună în presarea și pisarea oricăror ierburi. Poți să le folosești apoi și pentru unturi aromate numai bune de făcut tratine cu el. Sosul pesto iese mai aromat dacă folosești un mojar din piatră aspră pentru a zdrobi busuiocul proaspăt .
Dimensiuni Mojar din lemn cu pistil – diametru 6 cm interior , înălțime 10 cm.
Pentru mai multe produse din gama artizanat comercializate de Prima Materia, vezi aceasta categorie.