Asupra omului, substantele active din plantele medicinale, precum si din alte vegetale (legume, fructe, seminte, condimente, leguminoase, cerealele) exercita diferite efecte (actiuni, proprietati), asa cum se poate observa din tabelul de mai jos:
Efecte | Plante care prezinta aceste efecte |
---|---|
Afrodisiace (afrodiziace) | Frasinul (seminte), Ienuparul (pseudobacele), mararul (seminte), nasturaşul (partea aeriana proaspata), negrilica (seminte), saschiul mic, telina (radacina) |
Alcalinizante (tamponante asupra hiperacidităţii gastrice -hipoacidifiante) | Cicoarea (radacina), dud (frunze), salcam (flori) |
Analaptice (stimulente sau excitante nervoase) | Cacao, cafeaua, soia, rostopasca, traista ciobanului |
Analgetice (analgezice, calmante asupra durerii) | Cretusca (partea aeriana înflorita), garoafa horticola (floarea), iasomia, plop (muguri), salcia (scoarta), spanzul (numai extern), troscotul (partea aeriana colectata toamna) |
Anorexigene | Cicoarea, (radacina), fasolea boabe, soia boabe, varza de Bruxelles, varza roşie |
Antiacneice | Canepa codrului (partea aeriana), cicoarea (radacina), fumăriţa (partea aeriana), trifoiul rosu (flori) |
Antiagregante plachetare | Iasomia, pir (rizomi), paducel (frunze, flori, fructe), salcie (scoarta), troscot, trei frati patati, trifoiul rosu (flori) |
Antialergice | Fumarita (partea aeriana), hameiul (conuri), hreanul (adjuvant), urzica (frunze – adjuvant) |
Antiastenice | Iasomia, lintea, schinduful, usturoita (partea aeriana proaspata) |
Antiastmatice | Nemtisori de camp (flori) |
Anticatarale | Busuiocul (partea aeriana), licheni de piatra (tal), trifoiul |
Antidermatopatice (care combat bolile de piele) | Fumariţa (partea aeriana), trei frati patati (partea aeriana) |
Antidiareice | Coada racului, cornul (scoarta, fructele uscate), lemnul cainesc (scoarta), nucul (frunze), sangerul (scoarta), trifoiul rosu (flori- actiune usoară sau medie) |
Antiemetice (antivomitive) | Menta, busuiocul, musetelul, lamaia |
Antifermentative (care inhibă fermentaţiile digestive) | Ienuparul (pseudobacele) |
Antigutoase | Frasinul (frunze, muguri), iasomia, trifoiul rosu (flori) |
Antihemoragice (vezi hemostatice) | |
Antihemoroidale | Cicoarea (planta intreaga – adjuvant), frasinul (frunze – extern), ploaia de aur (frunze si flori – intern), traista ciobanului (partea aeriana – extern, bai), untisorul (intern si extern) |
Antihistaminice | Negrilica (seminte) |
Antiinflamatorii | Frasinul (frunze) |
Antiinflamatorii articulare | Coada calului (partea aeriana), iasomia, salcia (scoarta), troscotul (partea aeriana colectata toamna) |
Antimigrenoase | Iasomia (flori sau frunze si flori), negrilica (seminte), rozmarinul (terminatiile inflorite), ruscuta de primavara (partea aeriana). |
Antiosteoporotice | Coda calului (partea aeriana), salvia (frunze), saschiul mic (partea aeriana), trifoiul rosu (flori) |
Antioxidante | Afinul (fructele), cicoarea (sucul din radacina proaspata), ciresul (fructele), cerentelul (rizomul), coacazele negre (fructele), coada calului (partea aeriana), frasinul (scoarta), lamaiul (zeama fructului), lemnul cainesc (scoarta), lipicioasa (partea aeriana), merişorul (fructele), nasturasul (partea aeriana proaspata), podbalul (frunzele), sanzienele albe si galbene (partea aeriana) |
Antiplegice | Curpenul de padure (terminatiile inflorite), ghiocelul (bulbii), deditei (partea aeriana), negrilica (seminte) Atentie! Toate aceste plante sunt toxice, administrarea lor facandu-se doar sub supraveghere competenta sau apelandu-se la extracte precis dozate. |
Antiscorbutice (suplimente naturale foarte bogate în vitamina C) | Ardeiul rosu, coacazele negre, hreanul, lamaia, macesele, nasturasul (partea aeriana proaspata), untisorul (frunzele fragede colectate inaintea infloritului) |
Antispastice generale (calmante ale spasmului muscular) | Salcam (flori), fumarita (partea aeriana) |
Antispastice biliare | Fumarita (partea aeriana), rostopasca (partea aeriana) |
Antitumorale | Canepa codrului (partea aeriana), curpenul de padure (terminatiile inflorite), macul rosu de camp (petalele), traista ciobanului (adjuvant) |
Antitusive | Bradul si molidul (mugurii), macul rosu de camp (petalele – in tusea astmatica sau astmatiforma), salcam (flori) |
Antivirale (Fitoncidecare combat virusii) | Afinul, iasomia, ienuparul (pseudobacele), lamaile, trifoiul rosu (flori) |
Bactericide (Fitoncide antibacteriene, care distrug bacteriile) | Curpenul de padure (terminatiile inflorite), hreanul |
Bacteriostatice (Fitoncide care inhiba dezvoltarea bacteriilor) | Ploaia de aur (frunze si flori), usturoita (partea aeriana proaspata) |
Bradicardizante (care scad frecventa ritmului cardiac) | Nemtisori de camp (flori) |
Bronhodilatatoare | Bradul si molidul (mugurii), cimbrisorul (partea aeriana), coada calului (partea aeriana), negrilica, nemtisori de camp (flori), podbalul (frunze) |
Calmante ale SNC | Ghizdeiul (flori), hameiul (conuri), ienuparul (pseudobacele), mandarina, salata verde, salcam (flori -adjuvant), teiul (flori) |
Calmante neurovegetative | Ruscuta primavaratica (partea aeriana inflorita) |
Cardiotonice si cardiomiotonice | Degetelul, micsunelele ruginite (flori si frunze), paducelul (fructe, flori şi frunze), ruscuta primavaratica (partea aeriana inflorita), spanzul (numai sub forma de extracte farmaceutice si sub supraveghere medicala), traista ciobanului (adjuvant) |
Carminative | Anason (achena), busuioc (partea aeriana înflorita) ,chimen (achena), fenicul (achena), ienuparul (pseudobacele), macul (seminte), mararul (achena, frunzele proaspete), negrilica (seminţe), sulfina (florile), stupitul cucului (frunzele proaspete), tarhonul (frunzele) |
Cicatrizante | Galbenelele (flori), frasinul (frunze), lemnul cainesc (scoarta, florile, frunzele), margaretele (flori), nemtisori de camp (flori), stejarul (scoarta), urzica (frunze), trifoiul rosu (flori) |
Colagoge (stimulente asupra evacuării bilei în intestin) | Cicoarea (intreaga planta), fumarita (partea aeriana) |
Coleretice (stimulente ale secretiei biliare) | Fumarita (partea aeriana) |
Declorurante | Coada calului, feciorica (partea aeriana), gulia (cruda),nasturelul, patrunjelul (radacina cruda), usturoiţa, varza (cruda). |
Depurative | Castravetele, canepa codrului (partea aeriana), cicoarea (întreaga planta), grapefruitul, gulioare (proaspete), nasturasul (partea aeriana proaspata), papadia (frunze si radacini, uscate si proaspete), pepenele verde, ridichea neagra, salata verde, sanzienele albe (terminatiile inflorite), sanzienele galbene (terminatiile inflorite) sulfina (terminatiile florifere), toporasul (rizomi si radacini), trei frati patati (partea aeriana inflorita), urzica (frunze – uscate, proaspete), untisorul (frunzele fragede colectate înaintea infloritului), usturoita (partea aeriana proaspata), volbura (partea aeriana si radacinile plantei recoltate primavara si vara) |
Diaforetice (vezi sudorifice) | |
Diuretice | Andivele, canepa codrului (partea aeriana), gulioare (proaspete), fumariţa (partea aeriana), frasinul (frunze), hreanul, ienuparul (pseudobacele – actiune puternica), nasturasul (partea aeriana proaspata), nemtisori de camp (flori – cu eliminare de acid uric), ploaia de aur (frunze si flori – intern), ruscuta primavaratica (partea aeriana inflorita), trifoiul rosu (flori – actiune medie) |
Emenagoge | Busuiocul cerbilor, iedera, negrilica (seminte), trifoiul rosu, vetricea |
Emetice (vomitive) | Canepa codrului (întreaga planta), maseaua ciutei, toporasul (radacinile si rizomii), vioreaua |
Energetice | Lintea |
Enzimatice | Ananasul, bananele, cerealele incoltite (doar proaspete), cerentelul (rizomi), hreanul, lipicioasa, macul (seminte), mararul (frunze proaspete), mere acrisoare, morcovul (radacina), patrunjelul (frunze), pepenele galben, pepenele vede, sanzienele albe, sanzienele galbene, spanacul, stevia, tarhonul, teiul (flori), telină (frunze) |
Estrogenice | Curpenul de padure (terminatiile inflorite), drobita, hameiul (conuri), iedera, inul (seminte), nemtisori de camp (flori), salvia (frunze), schinduful, soia (boabe), trifoiul rosu (flori), zmeur (frunze, fructe) |
Expectorante | Bradul si molidul (mugurii), ienuparul (pseudobacele), toporasul (toata planta) |
Febrifuge (antipiretice) | Cornul (scoarta), frasinul (frunze), liliacul (frunze, flori, fructe), ploaia de aur (frunze si flori – intern), sangerul (scoarta), socul (flori), teiul (flori) |
Fitoncide (antibiotice vegetale) | Curpenul de padure (terminatiile inflorite), hreanul, ienuparul (pseudobacele), macul rosu de camp (petalele), pelinul, trifoiul rosu (flori), usturoiul |
Galactogoge (care stimulează lactaţia) | Chimenul, lintea, mararul (seminte), negrilica (seminte), schinduful |
Hemostatice (antihemoragice) | Frasinul (frunze), traista ciobanului |
Hepatoprotectoare | Cicoarea (partea aeriana – praf), |
Hipercorticoidice (stimulente ale glandelor corticosupraeanale) | Cuisoarele, hreanul, ienuparul (pseudobacele) |
Hiperglicemiante (care cresc glicemia) | Bananele coapte, ienuparul (pseudobacele), strugurii |
Hiperparatiroidice (stimulente ale glandelor paratiroide) | Nasturaşul (planta frageda proaspata), prunul (fructe), trifoiul rosu (flori), usturoita (partea aeriana proaspata) |
Hipertensoare (care cresc tensiune arterială) | Ruscuta primavaratica (partea aeriana inflorita), traista ciobanului (adjuvant) |
Hipertiroidice (stimulente ale glandei tiroide) | Traista ciobanului (adjuvant) |
Hipnotice (care induc somnul combătând insomnia) | Fumarita (partea aeriana), macul rosu de camp (petalele), salcamul (flori – adjuvant), toporasul (flori si frunze – actiune usoara) |
Hipocolesterolemiante | Cicoarea (radacina), ciresul (fructe), dovleacul (seminte), frasinul (mugurii), inul (ulei), merisoare (fructe), marul (fruct cu coaja), morcovul (radacini), schinduful, strugurii negrii (boabe), urzica (frunze) |
Hipocorticoidice (inhibante ale glandelor corticosupraeanale) | Nemtisori de camp (flori), Traista ciobanului (adjuvant) |
Hipoglicemiante (care scad glicemia) | Afinul (frunze, fructe), anghinarea (frunze), bananele verzi (necoapte), brusturul (radacina), buretele de mai (ciuperca), ceapa, cicoarea (intreaga planta – actiune usoara), coacazul negru (frunze, fructe), dudul (frunze), fasolea (pastai, boabe, teci uscate), fragul (frunze, fructe), gulia (element de dieta), iarba mare (radacina – adjuvant), maceşul (fructe), merişorul (frunze, fructe), nucul (frunze), papadia (radacina – adjuvant), prazul, schinduful, topinamburul (radacina – adjuvant), usturoiul, varza |
Hipotensoare (care scad tensiune arterială) – antihipertensive | Fumarita (partea aeriană), hreanul, paducelul (fructe, flori si frunze), nemtisori de camp (flori), tei (flori), toporasul (rizomi si radacini), traista ciobanului (adjuvant), usturoiul |
Hipotiroidice (inhibante ale glandei tiroide) | Cervana (partea aeriana inflorita), fasolea boabe, rozmarinul (terminatiile inflorite, frunzele), ruscuta de primavara (partea aeriana inflorita), talpa gastei (terminatiile florifere), varza rosie. |
Hipotrigleridemiante(care scad nivelul trigliceridelor circulante) | Afinul (fructe), ciresul (fructe), inul (ulei), maslinele (ulei virgin), merisorul (fructe), schinduful, strugurii negrii (boabe), visinul (fructe) |
Imunitare (imunostimulente, tonice asupra sistemului imunitar) | Arnica (flori), branca (planta tanara, proaspata), canepa codrului (partea aeriana), cerentel (rizomi), curpenul de padure (terminatiile inflorite), tuia (frunzele solzoase proaspete), echinacea (intreaga planta), vasc (fructe) |
Laxative | Canepa codrului (partea aeriana), cicoarea (intreaga planta), frasinul (frunze – actiune uşoara), ienuparul (frunzele), inul (seminte), schinduful (actiune usoara),toporasul (radacinile si rizomii – actiune usoara) |
Lipotrope | Ienuparul (pseudobacele), rostopasca, sovarvul, turita mare, tuia (terminatiile verzi proapete) |
Miotonice (stimulente neoro-musculare) | Schinduful |
Mineralizante şi remineralizante (suplimente minerale naturale) | Macul (seminte), Nasturasul (partea aeriana proaspata) |
Ocitocice | Ciocul berzei (partea aeriana), patrunjel (radacina), vetricea (flori) |
Odorizante (care combat mirosul neplăcut a pielii sau a gurii) | Lemnul cainesc (flori), toporasul (florile) |
Prebiotice | Cicoarea (radacina), sfecla rosie |
Progesteronice | Soia, trifoiul rosu (flori) |
Secretolitice | Patlagina (frunze), podbalul (frunze), schinduful, trifoiul rosu (flori, adjuvant), toporasul (toata planta), trifoiul rosu |
Sedative (calmante ale sistemului nervos central) | Fumarita (partea aeriana – actiune moderata), macul rosu de camp (petalele – actiune usoara), toporasul (flori si frunze – actiune usoara) |
Stomahice (tonifiante, intaritoare ale stomacului) | Cornul (coarnele), fumarita (partea aeriana), hreanul, ienupărul (pseudobacele), sangerul (fructele in cantitate mica) |
Sudorifice (stimulatoare ale transpiarţiei) | Frasinul (frunze), iasomia, macul iepuresc (petalele), macul roşu de camp (petalele) |
Tonice generale | Cornul (coarnele), schinduful, usturoita (partea aeriana proaspata) |
Tonic aperitive | Andivele, negrilica (seminte), pelinul, tarhonul |
Tonic metabolice (stimulente asupra metabolismului) | Fumarita (partea aeriana), hreanul, iasomia |
Uterotonice | Arnica, Cimicifuga europaea (rizomi), coada racului, iasomia, ienuparul (pseudobacele), traista ciobanului |
Vasodilatatoare | Liliacul (frunze), nemtisori de camp (flori) |
Vermifuge (inhibante asupra viermilor intestinali) | Hreanul, liliacul (frunze – adjuvant), negrilica (seminte), usturoita (semintele) |
Comments are closed.