Curele de primavara

Curele de primavara, nelipsite pana nu demult din fitoterapia traditionala occidentala, s-au constituit de secole in mijloace dintre cele mai redutabile ale fitoterapiei. Din pacate, astazi, prea putin se pune baza pe aceste cure de primavara, desi ele reprezinta un apanaj ieftin, dar de o deosebita valoare a terapeuticii naturale. Consecintele acestei neglijente, de altfel, se reflecta din plin asupra starii psihice si fizice ale oamenilor moderni.

Consumul de verdeturi proaspete si naturale – ca atare sau sub forma de suc, provenite de la plantele care dezvolta frunze comestibile primavara (specii spontane sau cultivate), aduce servicii deosebite corpului uman, constituind un eficient mijloc de cura.
Curele de primavara cu plante aduc beneficii enorme omului. De aceea, aceste cure de primavara, inca din timpuri îndepartate, isi rezervau un loc important in abordarea naturala a vietii omului sanatos sau bolnav.

De ce este nevoie sa se apeleze la cure de primavara?

Se stie ca în sezonul rece, atat ca o consecinta a unei hraniri cu produse lipsite de prospetime, cat si ca o cauza a unei vieti mai sedentare, organismul acumuleaza mai multe toxine, produsi de care corpul trebuie sa se debaraseze, in scopul evitarii imbolnavirii. Pe de alta parte, in perioada in care întreaga natura se pregateste sa renasca si corpul omului are o tendinta sporita de a elimina reziduurile si de a se incarca cu nutrienţi noi, care sa ii sporeasca energia. Beneficiile aduse organismului de catre curele de primavara, dupa cum se poate vedea mai jos, nu se opresc insa doar la efectele depurative ale vegetalelor de sezon.

Beneficiile curelor de primavara

Prin faptul ca primenesc sangele, curele de primavara sunt neintrecute, atat ca adjuvante în tratarea bolilor, cat si ca preventive, dar plantele fragede folosite primavara in cure, nu ajuta doar la eliminarea din organism a toxinelor si al altor substante nespecifice corpului, ele aducand, in plus si alte beneficii. Astfel, odata cu aceste vegetale proaspete, ajung in corp o serie de compusi bio de mare valoare. Dintre acestia, prezinta importanta deosebita, unele vitamine si minerale, fibrele, precum si enzimele. In organele verzi, proaspete si fragede ale plantelor spontane care pornesc in vegetatie primavara, fibrele sunt alcatuite din impletituri fine de celuloza, foarte bine tolerate chiar si de catre persoanele cu un tract digestiv sensibil.
Se stie ca in perioada de iarna, pe langa acumularea unor toxine, organismul omului este saracit in unele substante, atat ca o consecinta a unui stres oxidativ mai ridicat, cat si din cauza unei alimentatii bazate pe produse mai putin proaspete. Natura insa, a pus la dispoziţie omului, tocmai in aceasta perioada mai „delicata” a anului, vegetale verzi cu puteri antioxidante, care contin cantitati mari de vitamine antioxidante (mai ales vitamina C) si de minerale antioxidante (mai ales potasiu, cupru si magneziu).
Pe langa toate acestea, plantele utilizate in curele de primavara, prezinta un efect tonic si revigorant deosebit, fiind utile in surmenaj, in stres si in astenia de sezon (astenia de primavara).

Dietoterapia de primavara cu frunzele plantelor spontane, prin fibrele si enzimele acestor organe vegetale, este foarte eficienta în piroza rebela , precum si in dereglajele glicemiei.

Plante de efect in curele de primavara

Primavara, deosebit de benefice, se dovedesc unele plante verzi din flora spontana, ca: stupitul cucului, usturoita, leurda, urzica, papadia, cicoarea, nasturasul, untişorul, etc.. Ele se consuma ca atare, in salate sau sub forma de suc.
Unele verdeturi cultivate (andivele, salata verde, spanacul), prezinta de asemeni efecte benefice in curele de primavara.
Orzul verde, orzul germinat si ovazul incoltit, sunt forme de cereale recunoscute pentru proprietatile lor favorabile in curele de primavara.

Comments are closed.