De menţionat este că se găseşte într-o contitate de 50 de ori mai mare decât în lămâie şi de 200 de ori mai mare decât în mere.

În afară de vitamina C, măceşele conţin şi vitamina A, vitamina K (cunoscută mai ales pentru rolul său în procesul de coagulare a sângelui), vitamine din complexul B, vitamina E (tocoferol), vitamina PP, fier, magneziu, dar şi o serie de acizi esenţiali.

Prin acţiunea sinergică a acestor substanţe substanţe bioactive, măceşele:

• Întăresc imunitatea şi intervin remarcabil în combaterea afecţiunilor respiratorii, reducând virulenţa simptomelor.

• Înlătură anemia şi oboseala, graţie aportului bogat de vitamine şi minerale esenţiale.

• Au efect calmant în caz de insomnii, migrene, astenii nervoase şi oboseală fizică cronică.

• Au proprietăţi antiinflamatorii şi antimicrobiene, ceea ce le face un super-remediu în caz de infecţii urinare sau boli de rinichi.

• Uşurează durerea de oase. Cercetătorii Universităţii din Copenhaga au descoperit că pudra de măceşe este de trei ori mai eficientă decât paracetamolul în alinarea suferinţei cauzate de osteoartrită.

• Protejează inima. Alături de fructele păducelului, măceşele sunt campioane în prevenirea crizelor de angină pectorală şi infarct. Aceasta pentru reduc vâscozitatea sângelui şi îl purifică, fiind un hipocolesterolemiant foarte bun.

• Ameliorează crizele hepatice, deoarece măresc secreţia de bilă.

• Îmbunătăţesc circulaţia periferică, datorită conţinutului ridicat de vitamina P care ajută la menţinerea bunei funcţionări a vaselor de sânge, inclusiv a celor capilare.

• Previn constipaţia, întrucât favorizează peristaltismul intestinal şi drept urmare au un efect laxativ blând.

•  Vindecă acneea. Aplică zilnic pe tenul demachiat cataplasme cu infuzie de măceşe. Pe lângă hrănirea cu vitamina C, tenul va beneficia şi de substanţele astringente din pulpa măceşelor.