Pandemia ca o oportunitate

Pandemia ca o oportunitate

Pandemia ca o oportunitate

Pandemia ca o oportunitate – Vin cu un mesaj scris ȋn aceste zile, drept răspuns numeroaselor ȋntrebări, sfaturi, puncte de vedere care mai de care, de la prieteni, apropiaţi, clienţi, sau oameni necăjiţi, debusolaţi, care nu mai ştiu ce să facă, ce să creadă?

Suntem ȋn apropierea finalului unei etape a pandemiei/isteriei! Ȋn acest timp, atȃt ȋn media, cȃt şi ȋn mediul virtual au apărut fel şi fel de comentarii de la persoane de tot feluri, majoritatea dintre ele fiind opinii neavizate. Desigur, fiecare dintre noi ȋnţelegem un fenomen din viaţa noastră, avȃnd ca bază cunoştinţele şi experienţele acumulate de noi pȃnă ȋn acel moment al vieţii. Eu, nu am făcut parte dintre cei, care am etalat opiniile mele, chiar, nici măcar nu le-am urmărit ȋndeaproape pe ale altora, dar desigur cu unele m-am ȋntȃlnit, şi vă spun drept de majoritatea dintre ele, m-am distrat copios. Acele opinii, care mi se păreau date de experţi, cercetători, gȃnditori ȋn asemenea dezechilibre, le-am citit cu atenţie, le-am trecut prin filtrul meu, avȃnd experienţa ȋn terapii holistice, unul, care studiez echilibrul atăt ȋn corpul uman, cȃt şi ȋn natură. Drept să vă spun, mă simt norocos din acest punct de vedere, ȋntrucȃt am avut ocazia, ca pe lȃngă studiile, cercetările mele, să am profesori, mentori, sfătuitori ȋn viaţă, de la care am ȋnvăţat foarte multe.

Desigur, majoritatea celor care-mi cer opinia, au o oarecare părere cu subiectul, speră doar o confirmare mai avizată, care să confirme credinţa lor. Probabil, aţi putut observa cred, fiecare dintre voi acelaşi lucru ȋn societate, că aceste păreri sunt ȋmpărţite.

Este absolut normal să fie aşa, ȋntrucȃt de cȃteva mii de ani, societatea noastră am construit-o ca fiind una duală!

Ȋn toate ramurile societăţii noastre este aşa! Dreapta-stȃnga, alb-negru, adevărat-fals, pandemie-evoluţie normală a unui virus, virus normal-artificial, prostirea globală concentrată a umanitaţii-sau din contra urmăresc interesele fiecăruia dintre noi, frică adevărată-indusă, etc, etc.

Pentru cei, care rămȃn să-şi piardă energia ȋn a se poziţiona ȋntr-o parte sau alta la aceste lucruri mărunte, vin sa vă deschid o altă viziune. Pentru cei care dintre voi insă, care au ajuns, să ȋşi pună ȋntrebarea, oare de ce suntem noi omenii pe această lume?, care este rolul nostru ȋn Univers?, care-i calea mea ȋn acest scenariu?, ce a fost, creaţie sau evoluţie, sau altfel spus, suntem creaţia lui Dumnezeu sau ne tragem de la maimuţă, conform teoriei lui Darwin, sunt sigur, că mesajul meu, nu va fi unul nou.

Ȋntrucȃt nimic nu este ȋntȃmplător, totul cu noi şi ȋn general ȋn Univers se ȋntȃmplă cu un rost, vă propun, să aprofundaţi, studiaţi, acest subiect.

Cred, că ȋn perioada carantinei fiecare dintre noi, a reuşit să fie mai liber, mai gȃnditor, mai singur cu el, poate mai conectat, mai meditativ, a dorit cu adevărat să ȋnţeleagă de ce se ȋntȃmplă aceste lucruri cu noi acum. Dacă nu, poate-şi face de acum ȋncolo. Cred, sper, că suntem tot mai mulţi, care ȋnţelegem, că nefiind nimic ȋntȃmplător, toate evoluţiile trăite de noi, sunt menite să ne tragă un semnal de alarmă, să ne trezească, să ne trimită un mesaj, poate o avertizare. Rolul nostru ȋn aceste zile este, să ȋnţelegem, descifrăm acest mesaj.

Desigur, majoritatea dintre noi, ȋn aceste momente, găsim vinovaţii, pentru soarta noastră: guvernul, americanii, China, Bill Gates, puterea mondială ocultă, etc. Şi tot noi, suntem cei, care credem, că suntem neajutoraţi, manipulaţi, extrem de mici, slabi ȋn mȃna celor mari, şi desigur mai bine stăm ȋn banca noastră, şi ne plȃngem de milă. Desigur, şi asta este un adevăr, şi poate fi şi o soluţie.

Dar, vă recomand să vă repozitionaţi opiniile voastre, ȋntrucȃt trăim vremuri speciale, cruciale. Cred că simţiţi şi voi acest lucru.

Ceea ce se ȋntȃmplă acum cu noi, ȋn istoria umanităţii se ȋntȃmplă odată la cȃteva mii de ani.

Scriem istorie ȋn aceste zile/ani. Ȋn asemenea momente nu vor fi doar zile frumoase, ȋnsorite, vor veni viscole, furtuni, ba mai mult vor veni din toate părţile, de unde nici nu bănuim.

Sfatul meu este, ca ȋn aceste momente să ȋnvăţăm, să ne informăm, să ȋnţelegem mai mult decȃt egoul nostru ne lasă, ce anume se ȋntȃmplă, ȋncotro ne ȋndreptăm, dacă va fi bine sau rău o cale aleasă, sau nu? Important de ştiut este ȋnsă, că toate informaţiile primite să le lăsăm să intre nu doar ȋn raţiunea noastră, cȃt şi ȋn sufletul, sau inima noastră, să lăsăm timp, să auzim, să ȋnţelegem răspunsul, şi să acţionăm ȋn consecinţă. Poate mulţi dintre voi, nu ȋntelegeţi, despre ce vă vorbesc. Nu-i nimic! Poate nu-i momentul să-l ȋnţelegeţi ȋncă!

De ce să facem toate acestea?

Pentru ca să fim pregătiţi la ceea ce va urma! Să fim pregatiţi, să nu ne ia prin surprindere, să nu trăim cu frica ȋn noi, pentru că este cea mai nocivă vibraţie posibilă, care ȋntr-un final ne va ȋmbolnăvi, chiar şi fără viruşi, pe toţi. Alţii, care ȋnţelegem poate ceva mai mult, poate să o facem, pentru a contribui, ca ȋn aceste momente de răscruce, să ne adunăm, să mergem ȋn direcţia potrivită, iar ȋn acest fel, fiecare dintre noi poate contribui ȋn lupta cu ȋntunericul.

Cum am mai spus, eu, poate ȋnţeleg diferit, mai repede, avȃnd ȋn vedere că sunt privilegiat de soartă, ȋntrucȃt unul dintre mentorii mei este László Ervin, savantul recunoscut mondial, filosof al științelor, membru extern al Academiei Maghiare de Științe, specializat în teoria generală a evoluțiilor și sistemelor și filosof al științelor. Este intemeietorul a mai multor teorii a evoluţiei umanitaţii, a cosmosului.

L-am cunoscut acum vreo trei ani, cȃnd am avut prilejul de a schimba opinii cu dȃnsul de mai multe ori.

Avea pe atunci dȃnsul cam 85 de ani, şi au fost acele momente din viaţa mea, cȃnd simţi, că ţi se ȋntȃmplă ceva important ȋn viaţă. Avea o vitalitate debordantă, scump la cuvinte, dar fiecare cuvȃnt al dȃnsului avea un sens profund, parcă vorbea dintr-o altă galaxie. I-am savurat din plin fiecare cuvȃnt, fiecare gȃnd. Ţin minte, că săptămȃni la rȃnd am fost entuziasmat, după fiecare ȋntȃlnire pe care am avut-o cu dȃnsul. Are zeci de cărţi scrise, unele traduse chiar şi ȋn romȃneşte. Am citit foarte multe dintre ele, şi mi-au schimbat modul de a gȃndi.

La ȋnceputul pandemiei, celor apropiaţi a trimis un mesaj. Prima reacţie a mea a fost, că am tradus-o imediat, să o trimit tuturor, dar ulterior, mi se părea un mesaj, care inducea o frică mai mare celor care o citeau ȋn acele momente, de aceea nu am trimis-o nimănui.

Acum ȋnsă, cred că este răspunsul adecvat, pe care pot să-l trimit tuturor, celor care-mi cereau sfatul, părerea. Este mesajul, care vine de la poate cel mai ȋnţelept om de ştiinţă contemporan cu noi, ȋn aceste zile. Dacă reuşiţi să o citiţi cu atenţie, poate ȋnţelegeţi, că este momentul schimbării.

Schimbarea ȋn fiecare dintre noi, şi cu cei din jur, ȋntrucȃt totul este o interconexiune.

Dupa cum spune profesorul, ”după această pandemie/criză, se pot întâmpla mai multe lucruri, dar două lucruri cu siguranță nu: prima este, ca totul sa rămâna neschimbat, adică status quo-ul. Al doilea ar fi, să ne întoarcem acolo, unde am fost înainte. Deci, trebuie să căutăm o cale nouă.”

Tot dansul ȋntr-una dintre cărţile sale ne creionează şi drumul pentru schimbare:
A denumit-o: Noua Paradigmă, sau Societatea Eticii, şi se adresează oamenilor simpli, oamenilor de afaceri, sistemului bancar, de sănătate, pedagogilor, sportivilor, etc., deci tuturor.
Eu, am denumit-o Teoria celor 4C, ȋn care ȋn toate sectoarele societăţii noastre, coloana din stȃnga, trebuie să o schimbăm ȋn coloana din dreapta.

CompetițiaConexiune
ConflictulComunicare
ControlulConştiință
CenzuraCompasiune

Şi acum, poate ȋnţelegeţi, că fiecare dintre noi, putem avem o sarcină, un rol. Depinde de fiecare dintre noi. Mergem pe acelaşi drum ȋnainte, sau facem schimbarea ȋn noi, ȋn jurul nostru? Un gȃnd de iubire, de compasiune de la fiecare dintre noi, porneşte o undă palidă de vibraţie ȋnaltă, dar dacă acolo sus, se ȋntȃlneşte cu sute, mii, ulterior cu milioane de gȃnduri curate, care vor genera o undă, acesta-i va cuprinde şi pe cei, care sunt blocaţi ȋn vibraţiile lor negative. Acesta se numeşte efectul fluture! Dacă crezi ȋn acest mesaj, poate ai rolul, de a transmite tuturor, să ajungă la fiecare dintre noi, ca schimbarea să se ȋntȃmple ȋn direcţia optimă pentru noi toţi.

Atenţie: totul se ȋntȃmplă pentru tine, şi doar tu o poţi rezolva, iar schimbarea vine din interiorul nostru.

Desigur, daca ai opinie constructivă, părere, ȋntrebări, o poţi face.

Vă trimit aceste gȃnduri cu drag, şi să citiţi mesajul lui László Ervin cu atenţie! Merită!

Arad, 17.06.2020

Gabriel Mihály, terapeut holistic

PANDEMIA CA O OPORTUNITATE

Mesajul lui László Ervin

O epidemie mondiala este o oportunitate pentru o schimbare globala –

o schimbare rapida si eficenta, spre o lume mai buna!

Chiar dacă sunt unii, care intră în depresie, întrucât nu văd lumina de la capătul tunelului, pandemia experimentată recent de noi, nu este una definitivă; va ramâne în istorie așa cum s-a întâmplat, cu toate pandemiile de până acum. Dar schimbarea pe care o va aduce, va putea fi una durabilă. Ar putea să fie o schimbare înspre bine/pozitivă, cât și înspre rău/negativă. Acum avem oportunitatea, de a face ca schimbarea să fie una pozitivă, și nu e cazul să o ratăm.

Suntem în mijlocul unei „bifurcații”. Oamenii de știință o numesc așa, atunci când traiectoria evolutivă a sistemelor dinamice complexe, brusc ajunge la o bifurcație. Trăim într-o schimbare de sistem sistematică discutată și prevăzută de ani de zile. Am învățat deja câteva lucruri despre aceste schimbări ale sistemului. Această schimbare are un sens unic, este ireversibilă. Dar direcția sa nu este predeterminată – conține alegerea sensului. În cazul bifurcației, putem alege sensul, unde dorim să mergem. Aceasta înseamnă că pentru prima dată în istorie, putem alege în mod conștient și deliberat destinul nostru. Acesta poate fi un viitor luminos; o epocă nouă, a rațiunii și a prosperității. Iar dacă aceasta se va întâmpla, va depinde de noi și doar de noi.

Bifurcațiile, generează criză, iar cum știm, criza înseamnă deopotrivă pericol, dar și oportunitate.

Pentru ambele este poarta schimbării. Provocarea este, de a selecta acea schimbare, care ne va duce spre o lume mai rațională și înfloritoare. Acesta este o ocazie reală, dar, care nu se va mai repeta. Dacă nu o vom fructifica, nu ne vom mai putea reîntoarce ușor, unde am fost până acum – acesta va fi imposibil în oricare dintre variante -, căci va trebui să ne confruntăm cu osânda colectivă a noastră. Dacă nu ne vom schimba din destrămarea indusă de pandemie, vom deveni mai vulnerabili în privința unei noi crize, care va fi la fel de globală, dar probabil nu la fel de trecătoare. Procesele nesustenabile realizate de către noi, vor putea ajunge într-un punct dramatic. Sau vom evolua pe această planetă, sau vom părăsi scena istoriei. Acesta este o lecție teoretică învățată. Acum însă ne confruntăm cu ea în practică.

Dacă nu vom folosi oportunitatea de față pentru schimbare, ne vom expune nu doar unei singure, ci unei serii lungi de crize.

Și care criză va fi următoarea? Mor de foame milioane, și este sărăcie mare – pandemia și violența ne va afecta cu milioanele? Sau poate migranții neintegrați vor sfărâma societățile autohtone? Sau din cauza secetei, regiunile fertile și verzi se vor secătui și devin aride? Din cauza înălțării nivelul oceanelor, cauzată de încălzirea globală, va acoperi o treime din habitatul oamenilor? Furtuni violente vor distruge casele oamenilor bogați, și a celor săraci? Sau conflictele locale se vor extinde și vor ajunge inițial în unele regionale, iar mai apoi în unul nuclear global?

Întoarcerea la afacerile obișnuite, la normele, practica, valorile și presupunerile din trecut – ar fi egal cu sinuciderea. Este deschisă o altă cale, pe care o putem urma: viața noastră de până acum, s-a destabilizat, iar structurile noastre sociale, economice și culturale specifice din viața noastră, s-a cutremurat din temelie. Schimbarea perturbatoare este mesagerul unei schimbări fundamentale, indiferent, dacă aceasta este constructivă, sau distructivă.

Ciudat si într-un mod paradoxal vizibil, dar pandemia este o binecuvântare deghizată.

Cu ajutorul ei am putut observa, că suntem o familie globală unică: un sistem, în care fiecare depindem de celălalt, și, sau vom evolua împreună, sau vom intra în declin împreună .

Aceasta are o morală, pe care trebuie să o înțelegem. Nu trebuie să pășim pe calea schimbării constructive, din frica de opusul acesteia. Să cităm din discursul lui Franklin Delano Roosevelt din 1933 cu ocazia investirii sale, nu trebuie să ne fie frică de nimic, doar de frică în sine. Acesta înseamnă, că putem spera cu motiv întemeiat, dacă o facem cu încredere și curaj: credem, și vom putea realiza speranțele noastre de a construi o lume mai bună.

Care este aceasta și ce trebuie să facem?

Este clar, că trebuie să gândim constructiv – trebuie să avem curajul de a spera, și de a înfăptui realizarea speranțelor noastre. Totodată trebuie să acționăm diferit; ca și cum am face parte din rețeaua de viețuitoare existente pe Pământ. Întrucât suntem una din viețuitoarele acestui Pământ, chiar dacă majoritatea dintre noi nu observă acest lucru și nu acționează în consecință. Rănim planeta, și ne rănim pe noi înșine. Nu observăm unitatea vieții în ansamblu. Trebuie să gândim diferit. Nu “oamenii mei, națiunea mea este pe primul loc” – nici măcar umanitatea în întregime, nu este în primul rând.

Sfera vieții este prima, deoarece aceasta există și se dezvoltă pe Pământ.

Dacă această sferă este una intactă și sănătoasă, atunci și noi suntem intacți și sănătoși. Atunci prosperăm, și nu alunecăm dintr-o criza în alta. Corpul nostru este sănătos când este complet, iar corpul omenirii de asemenea este sănătos, când este complet – dacă înțelege toate valorile și lucrurile, pe care le împărțim pe aceasta planetă. Știam asta și o știam dintotdeauna. Însă în viața modernă suprimăm aceste cunoștințe, întrucât alergăm frenetic să obținem satisfacții imediate, prin bani și putere.

Folosim toate instrumentele la îndemână, pentru a obține dezideratele noastre.

Dezvoltăm oportunități tehnologice energetice și informaționale gigantice. Aceste tehnologii le-am folosit iresponsabil, fără a lua în seamă consecințele. Drept consecință, acestea ne satisfac nevoile noastre pe termen scurt, dar pentru nevoile noastre pe termen lung, acestea sunt indiferente.

Unele tehnologii au propria lor dezvoltare. Ele dau contur vieții omului și umanității. Aceasta este o stare periculoasă: ne va putea duce spre o serie de pagube incidentale. Până la realizarea unor organisme aproape vii, cum ar fi de exemplu virusuri maligne.

Trebuie să ne asigurăm că tehnologiile noastre sunt sigure și să ne satisfacă nevoile.

Acesta înseamnă asigurarea unui echilibru sănătos, care va permite, ca viața pe Pământ, să prospere în armonie. Acesta este o sarcină monumentală, dar pentru realizarea ei, nu ne putem folosi doar de raționalitatea îngustă a instituțiilor și organelor noastre. Adevărata îndrumare nu vine de sus, și nici măcar din exterior – ci din interior și de jos. Acesta este acea îndrumare, care provine din gândirea noastră despre cine suntem, cum interacționăm între noi, și cu natura. Singurul sfat de care putem și trebuie să ținem cont, este unul înțeleapt și are un sens profund. Iar acesta este sufletul nostru intern profund.

A face parte din rețeaua vieții, indiferent, ce puteri și impulsuri o formează și ne informează ca rețeaua este “în noi” – în rațiunea noastră conștientă și inconștientă.

Este de înțeles, că în interiorul nostru profund, trebuie să știm, că viața pe Pământ, nu este o junglă, unde supraviețuiesc doar cei puternici, ci o structură armonioasă comună, este condusă de empatie, de a face parte dintr-un grup, și iubirea necondiționată. Astăzi, aceste lucruri ne spun nu doar profeții religiosi, maeștrii spirituali; acest lucru ne spun și fizicienii cuantici care umblă cu ambele picioare pe pământ, sau biologii cuantici, și psihologii transpersonali.

Îndrumarea venită din eul nostru interior este una sigură

Este mult mai sigură decât alergarea unilaterală după economii și putere. Suntem ființe sociale, și o putem exprima prin comportamentul nostru. Iar dacă o exprimăm, acesta va fi mai bine lumii întregi, dar va fi bine și nouă. De a trăi în armonie cu alții și cu natura, ne face mai sănătoși, mai fericiți, iar răsplata va fi mai mare, decât dacă am alerga după satisfacții pe termen scurt, egocentrice.

Din punct de vedere al vieții și sorții, sunt alte rezultate, care contează. Iar acestea depind, de cum reușim să ținem pe traiectorie conducerea vieții și orientarea sorții noastre. Noi putem fi schimbarea, ce dorim să vedem în lume. În timpul unei despărțiri globale, ne putem forma singuri soarta. Aceasta trebuie să o observăm, și să acționăm în consecință. Sănătatea, prosperitatea, și supraviețuirea noastră depinde de aceasta.

Putem mulțumi pandemiei, că a deschis calea transformării globale în fața noastră.

Acum putem crea o lume mai bună, o lume, care reușeste să îndeplinească potențialul și puterea spirituală umană. Când pandemia se va domoli, și va rămâne istorie, vom avea sarcina esențială de a crea o lume mai bună. Niciodata nu am avut o sarcină mai palpitantă și importantă în istorie.

 

Pentru mai multe articole de  la Prima Materia, vezi aceasta categorie.

5 aprilie 2020