Extractele fitoterapeutice

Ceaiurile sunt extracte fitoterapeutice sau extracte hidrice (apoase) de uz alimentar.

Ceaiurile terapeutice

Ceaiurile cu proprietati terapeutice, numite si ceaiuri curative, sunt preparate obtinute din plante medicinale. Ele se realizeaza si se administreaza dupa anumite reguli care trebuiesc respectate. Ceaiurile terapeutice, in functie de reteta, se administreaza intern sau se aplica extern.
Terapiile cu ceaiuri nu se fac la voia intamplarii, ci după un anumit calendar, care stabileste perioadele de cura si cele de pauza, astfel încat sa se evite atat acumularea unor principii cu potential toxic in organism, cat si pentru a se preintampina fenomenul de rezistenta sau obisnuinta a corpului la substantele active din preparat.
Materia prima utilizata pentru prepararea unui ceai, poate fi alcatuita din componentele unei singure plante medicinale sau din combinatia mai multor specii vegetale cu proprietăti oficinale. Materia prima compusa din mai multe plante medicinale, poarta denumirea de mixtura. Mixtura nu se realizeaza hazardat, ci dupa criterii care stabilesc proportia dintre plantele care intra in amestec. O importantă majora in ceea ce priveste prepararea ceaiurilor curative este aceea legata de cantitatea de materie prima si raportul acesteia la volumul de apa folosit.
S-a observat inca din vechime ca, în cazul plantelor medicinale lipsite de toxicitate, administrarea ceaiurilor alcatuite din surplus de materie prima, nu aduce niciun beneficiu in plus organismului fata de administrarea unor extractele chibzuit alcatuite. In cazurile ceaiurilor obtinute din plante care au un anumit continut de principii toxice, nerespectarea cantitatilor prescrise poate avea consecinte negative asupra organismului.

Ceaiurile alimentare

Ceaiurile alimentare sunt extracte placute la gust sau aromate, fara proprietati terapeutice deosebite, sau cu principii medicinale nerestrictionate (ce se pot administra in cantitati mari si nu au contraindicatii). Cele mai multe ceaiuri alimentare se prepara sub forma de infuzie.
Ceaiurile alimentare naturale sunt cel mai sanatoase surse de lichide. Ele pot inlocui cafeaua, sucurile industriale, apa din retelele publice, etc.. Multi oameni cu o sanatate de fier, folosesc ca sursa de apa ceaiurile alimentare.
Desi nu se mizeaza pe efectul curativ al acestor ceaiuri, ele aduc o stare de echilibru organismului, contribuind la hidratarea tesuturilor si la eliminarea toxinelor. De aceea sunt recomandate si in pauzele dintre curele cu ceaiuri medicinale, precum si pe parcursul unor tratamente alopate.
Este indicat ca atat ceaiurile alimentare cat si cele terapeutice sa se consume fara indulcire sau cel putin sa fie indulcite cu miere de flori sau de mana, dar numai dupa ce lichidul a scazut la mai putin de 40 de grade (mierea devina toxica cand se dizolva in lichide fierbinti).

Cele mai cunoscute ceaiuri alimentare sunt cele din frunzele arborelui de ceai (ceai negru, ceai verde, ceai rusesc, etc.). Multi oameni cred ca ceaiurile din plante, altele decat cel realizate din frunzele arborelui de ceai, se folosesc numai in terapie. Nimic mai fals. Exista numeroase formule de ceaiuri alimentare realizate din plante care cresc la noi in tara.

Sursa: http://www.bioterapi.ro/terapii/index_terapii_tratamente_naturiste_fitoterapia_ceaiuri.html

Comments are closed.