ADVERTORIAL. Interviu cu Mihaly Gabriel, naturopat, specializat in Salinoterapie

Observam tot mai des probleme ale populatiei, legate de alergii! Ce ne puteti spune, despre acest fenomen?

Este intr-adevar o problema in crestere! Informatiile de la Asociatia Mondiala de Alergologie, ne spun urmatoarele: aproximativ 20% din populatie a fost diagnosticata cu rinita alergica, 6% are cel putin o alergie alimentara, iar aproape 20% sufera de dermatite. Iar, in urmatorii 10 ani numarul persoanelor cu alergii si astm va creste cu o treime! Acest fenomen se observa si la noi la Salina. Ne cauta din ce in ce mai multa lume cu rinita!

-Ce este de fapt alergia?

Alergiile se manifesta cel mai frecvent primavara si toamna, la schimbarea anotimpurilor.

Se diferentieaza doua categorii de alergii: – rinita alergica sezoniera (SAR), si – rinita alergica perena (PAR). Mai poate fi o combinatie a celor doua.

-Rinita alergica este o inflamatie care se produce in nas, gat si ochi in urma unui contact ocazional sau permanent cu anumiti alergeni, iritanti aerieni si eliberarea histaminei (amina care se gaseste in toate tesuturile vii). Aceasta este provocata de polen, mucegai, blana si saliva de la animale, pasari, praf si alti alergeni similari.

Indiferent de simptomele rinitei, este foarte deranjant, deoarece ai senzatia unei raceli prelungite cu rinoree (secretie excesiva a nasului) o usturime persistenta la nivelul faringelui (faringita), tusea, congestia nazala, rinoreea, mancarimi ale nasului, gatului, urechilor si a ochilor, stranut, iritatii cutanate grave, inflamarea tesutului conjunctiv, inflamarea pleoapelor, staza venoasa la nivelul pleoapelor inferioare, inflamarea cornetelor nazale.

-Cum se manifesta alergia?

Rinita nu este o afectiune foarte grava, dar simptomele pot fi destul de iritante si afecteaza foarte mult calitatea vietii. Neglijarea poate duce la complicatii severe in tot organismul, deoarece o respiratie incorecta duce la afectiuni grave ale tuturor organelor. Totodata, este foarte important de stiut factorii care au determinat aparitia bolii si evitarea acestora pe tot parcursul vietii.

Caracteristic, aceste simptome apar la nivelul organului respirator, poarta de intrare a polenului in organism.

Un acronim util pentru a retine mai usor semnele si simptomele de alergie este urmatorul:

S Stranut in salve

I Inflamatia -inrosirea mucoaselor de la nivelul nasului si a ochilor

R Rinoree – secretie nazala apoasa, abundenta

O Obstructie nazala – nas infundat

P Prurit – senzatia de mancarime la nivelul nasului, fetei si al ochilor

-Cum sa tratam, sau sa prevenim rinita alergica?

Este bine de diagnosticat initial rinita, lucru care se face pe baza unei discutii cu medicul specialist, orientandu-se pe un diagnostic.

Tratamentul rinitei este dat de catre medicul curant specialist cu medicatia adecvata.

Noi recomandam tuturor pentru reducerea si tratarea afectiunilor, haloterapia sau salinoterapia deoarece sarea are un efect bacteriostatic.

Particulele de sare au o incarcatura negativa considerabila (6-10 nK/mc), iar suprafata cailor respiratorii ia o usoara incarcatura electrica pozitiva. Din aceasta cauza microparticulele de sare au capacitatea de a patrunde in sistemul respirator si de a se lega de epiteliul cailor respiratorii ajutand la “curatirea” lor.

Intrucat salinoterapia este o forma de tratament complexa, adica ajuta foarte mult la refacerea imunitatii organismului, implicit, ajuta in cazul multor afectiuni. Aproape toti pacientii, care ne-au trecut pragul in cei aproape doi ani, ne povestesc despre beneficiile resimtite de ei in urma terapiei saline. Cred ca voi aduna aceste marturii in curand, si voi edita o carte, pentru ca sunt niste povesti de-a dreptul incredibile, uneori!

-Sunt si alte metode de a ne trata, sau a preveni?

Desigur! Metodele noastre sunt toate legate de sare!

Recomandam alergicilor, irigatia nazala cu solutie salina. Acesta se poate achizitiona la noi, gata preparata, sau putem explica, cum trebuie realizata la domiciliu!

O alta metoda este ”bolul cu sare”. Foarte eficienta, ca terapie la domiciliu! Avem nevoie de un bol de sticla, bulgari de sare, si apa! Prin evaporare apa salina, ajuta la desfundarea nasului, iar daca acest bol este amplasat langa pat, cei care il utilizeaza, povesteau despre faptul ca toata noaptea pot dormi linistiti, unii spun chiar, ca visele lor s-au schimbat in bine! Toate produsele se gasesc la noi, simplu, ieftin si eficient! Nimic mai simplu! Acesta este o solutie speciala de a ameliora simptomele in alergiile de primavara. Astfel de proceduri pot fi eficiente in prima faza a alergiilor, deoarece ajuta la eliminarea secretiilor din nas.

Sunt multe alte metode, precum inhalarea aburului salin, spray-ul cu sare, pipa cu sare, etc.

Ca preventie, este bine de cunoscut, ce anume cauzeaza alergia si evitat cat se poate acel element, loc sau imprejurare. De multe ori, alimentatia, stilul de viata adecvat, regasirea echilibrului sufletesc sunt, pe langa remediile naturiste cheia succesului cu aceasta afectiune!

Pentru crizele grave, medicii recomanda tratamentele pe baza de medicamente. Sunt insa tot mai multi medici, care considera, ca aceste proceduri sunt de multe ori mai eficiente decat multe medicamente“, ca de exemplu Melissa Pynnonen, de la Departamentul ORL al Universitatii din Michigan, citata de „Washington Post“.

-Va multumim pentru sfaturile pretioase, iar noi recomandam cititorilor nostrii, sa viziteze ”Salina Prima Materia” din Arad, unde pe langa o terapie salina, puteti primi si sfaturi importante, chiar si recomandari si diagnostizari personalizate!

Noi va multumim, ca am putut povesti de pasiunea noastra, am adus o parte din Salina din Praid in mijlocul Aradului, pentru a beneficia tot mai multi de beneficiile miraculoase ale sarii!

Nu uitati: APA + SARE = VIATA = SANATATE = FERICIRE

Va asteptam pe str. Unirii nr. 19, cu intrare din str. Dragalina! www.primamateria.ro